Magazinul care strange marfa din donatii si o vinde la jumatate de pret. Clientii cumpara chiar si alimente expirate
Primul magazin alimentar care "lupta" impotriva risipei si-a deschis usile la Copenhaga. Organizatia caritabila care a pus bazele proiectului strange marfa din donatii - este vorba de alimente care, altfel, ar ajunge deseuri.
Mai exact, produse cu ambalaj deteriorat sau care nu mai sunt de sezon si nu mai sunt cautate de clienti. Pretul lor este chiar si cu 50% mai mic decat in mod obisnuit.
Pe rafturi si-au gasit loc numeroase produse in termen de garantie, dar care au probleme la capitolul ambalaj. De pilda, orezul basmati a fost impachetat in punga pe care scrie bundinca de orez. Din cauza acestei erori, urma sa fie distrus.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bassel Hmeidan, manager Wefood: "Noi trebuie sa avem grija sa informam clientul in legatura cu ceea ce contine de fapt ambalajul, iar produsul poate fi din nou scos la vanzare."
Printre cele mai mici preturi sunt la produsele care mai au doar cateva zile termen de valabilitate. Magazinul vinde insa si alimente expirate, la pretul fix de 67 de eurocenti bucata, dar garanteaza ca toate sunt comestibile.
Bassel Hmeidan, manager Wefood: "Eu verific personal fiecare produs. Vreau sa fiu sigur ca ceea ce pun pe rafturi este ceva ce as cumpara si eu pentru copiii mei."
Helle Skaarup, angajata: "Un mar costa 13 eurocenti si un kilogram de carnati 2,68 de euro. Sunt preturi bune."
Clientii nu sunt doar persoane care intampina dificultati materiale, ci si oameni cu posibilitati care nu accepta risipa.
Client: "Cumparam mai ales ciocolata si cafea. Avem incredere ca putem sa consumam produsele fara sa ne imbolnavim."
Alimente provin din donatii de la un important hipermarket, dar si de la unii producatori si importatorii care au ramas cu marfa nevanduta. Organizatia nonguvernamentala planuieste sa deschida magazine in toata Danemarca, daca ideea va avea succes la Copenhaga. Danezii arunca, in fiecare an, 700.000 de tone de mancare, cantitate suficienta pentru a hrani - timp de 12 luni - un milion de oameni.