Glucidele, indispensabile pentru viata dar dusmanele siluetei. Cum se calculeaza corect caloriile din alimente
Kilocaloriile ne bantuie cand vine vorba de diete. Ne alunga ca pe hoti atunci cand trecem pe langa vitrina unei cofetarii, si, in general, orice discutie cu si despre mancare ajunge tot la ele.
Inca nu suntem stapani pe toate informatiile, asa ca ecuatia pe care o aplicam este cea simpla : multe inseamna rele. Totusi, sunt si alte aspecte de discutat. Caloriile primordiale, de exemplu, sunt dulci si contin - iar aici chiar nu exageram - o parte din energia soarelui. De aceea, acest dulce primordial nu trebuie ocolit, indiferent ce tintiti in urma unei diete.
Paulina Anastasiu, Gradina botanica, Universitatea Bucuresti: “Sub influenta soarelui aceste molecule ajung glucoza si bineinteles procesul este cu eliberare de oxigen, este fantastic pentru ca nu s-a putut produce in laborator acest secret, doar plantele detin secretul complet al rectiei de foto-sinteza. Glucidele care sunt sintetizate in frunze sunt indreptate spre organe depozit- fructe, radacini, bulbi. Substantele dulci si cu energie foarte mare nu sunt stocate in frunze.”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Frunzele sunt cele mai modeste alimente din punct de vedere caloric. Fructele sau radacinile dulci, spre exemplu, sunt departe de ele. Glucoza, dulce la gust, este molecula vietii. Toate fiintele vii o preiau din plante.
Monitorizam energia cu ajutorul... kilo-caloriilor. O kilo-calorie este cantitatea necesara pentru a ridica temperatura unui litru de apa cu un grad. Cum se face asta concret? Mancarea este pusa intr-un recipient sigilat, inconjurat de apa. Hrana este arsa, iar energia rezultata, evident, va incalzi lichidul. Asa ajungem la numarul de calorii inscriptionat pe ambalajele de mancare.
Frecvent, la ora actuala, caloriile se calculeaza indirect. Analizatoarele evalueaza continutul unui aliment in carbohidrati - substante dulci - , proteine si lipide.
1g proteine egal 4 kcal
1 g carbohidrati (glucoza, zaharuri) egal 4 kcal
1 g lipide (grasimi) egal 9 kcal
Indiferent ca vorbim despre proteine, lipide ori carbohidrati hrana se transforma, in organism, tot in… glucoza. Acesta este cercul vietii. In mod normal, nivelul de glucoza in sange este de 100 miligrame pe decilitru. Adica un gram de zahar la un litru de sange. Cinci grame, in tot sistemul circulator.
Omenirea a inventat dietele hiper-proteice ori hiper-lipidice. Slabesc, daca nu mai consum fructe, legume dulci, cartofi! Natura le sta impotriva. Analizam procesul de gluco-neo-geneza.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist: “Indiferent daca timem o dieta proteica organismul stie sa fabrice gucoza, numai cu glucoza putem functiona, numai cu glucoza putem trai.”
Timp de opt ore, un organism sanatos poate functiona perfect cu depozitele de glucoza din ficat. Dupa acest interval timp, consuma rezervele de amino-acizi din muschi. Apoi, arde tesutul gras si formeaza asa-numitii corpi cetonici. Procesele genereza insa dezechilibre majore pentru starea de sanatate generala. Chiar daca sunteti la dieta, asadar, nu excludeti complet fructele, cartofii, cerealele si chiar - cu masura - prajiturile de casa.
Exista o metoda prin care taiati caloriile in doua, in cazul dulciurilor rafinate: sa incorporati aer in ele. Glucoza circulanta din sange se leaga de oxigen la nivel celular. Din reactie, rezulta dioxid de carbon, eliminat tot prin respiratie, apa si energie. Formula vietii.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, dieta, slabire, calorii, glucide,
Dată publicare:
26-02-2016 15:04