Alimentatia viitorului, prezentata de specialistii din Galati. Cum se obtin uleiurile esentiale incapsulate
Uleiurile esentiale pot fi alimentatia viitorului. Demonstratia este facuta de specialistii de la Universitatea Dunarea de Jos, care folosesc aceste extracte atat in alimentatie, cat si in aromaterapie, cosmetica si industria farmaceutica.
La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati exista singura instalatie de extractie cu fluide super-critice folosita in mediul universitar din Romania.
Salamul facut de studentii de la Galati a fost premiat si la un salon international de inventii in alimentatie, de la Paris, si anul trecut a primit distinctia pentru cel mai bun produs inovator din Romania.
Conf. dr. ing. Liliana Mihalcea, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor: "Extractele noi le folosim in chimia alimentara, in obtinerea de produse noi - in preparate de carne, in produse lactate, gen branzeturi. Am extras din seminte de coriandru - extractul obtinut fiind folosit la prepararea unui salam."
Pentru a nu fi afectate de procesele chimice si mecanice de productie, condimentele sunt introduse in preparat sub forma de uleiuri esentiale incapsulate.
Dr. Cristian Dima, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati: "E o moda, e un trend de a folosi aceste uleiuri esentiale ca un inlocuitor natural al aditivilor de sinteza sau chimici, care exista in produse alimentare".
Extractele sunt folosite cu suces si in cofetarie, in locul potentiatorilor de aroma si al aditivilor.
Unul dintre cele mai cunoscute produse din cofetarie este eclerul. De aceasta data a fost imbogatit cu uleiuri esentiale de scortisoara- coaja. Specialistii spun ca aceste uleiuri esentiale dau si o stare de bine.
Uleiurile esentiale se mai numesc si raftul cu medicamente naturale. Atentie, insa, folosite in doze mari, uleiurile pot fi toxice.