Paradoxul naturii: A trecut iarna, vine seceta!

Dată publicare: 23-03-2010 00:00
Dată actualizare: 18-10-2012 23:14


Natura ne joaca pe degete anul acesta. Abia am scapat de o iarna interminabila, ca in mai putin de doua luni o sa suferim din cauza secetei.

Nu este de ajuns sa avem numai o iarna cu multa zapada. Daca in urmatoarele trei luni precipitatiile nu sunt distribuite conform cerintelor plantelor, luna mai si iunie fiind luni cu cerinte maxime, in care culturile au nevoie de 120 de litri pe luna, este posibil ca in sud estul Romaniei ne vom confrunta cu deficite de apa in sol.
dr. Elena Mateescu, sef serviciu Agrometorologie ANM
Practic, meteorologii spun ca nametii de doi metri nu o sa-i ajute cu nimic pe cei din sudul tarii, iar gospodarii vor constata cu amaraciune ca lanul de grau o sa ramana pitic. Cum expertii de la Bruxelles au taiat toate subventiile pentru irigatii, iar sistemele noastre sunt ruginite, oamenii vor ramane la mila cerului.

"O sa se aleaga iar praful de culturile de grau, pentru ca nu avem cu ce sa-l udam", spun fermierii care stiu ca de sase ani de zile retelele de irigatii care n-au fost furate inca sunt roase de rugina si nefunctionale. 380 000 de hectare vor fi irigate anul acesta, adica o patrime din terenurile arabile.

Zapezile si ploile din aceasta iarna asigura o rezerva de apa generoasa pentru culturile de porumb si grau, dar nu suficienta, sustin meteorologii. In mai, precipitatiile vor fi de sub 40 de litri pe metrul patrat, adica de trei ori mai putin fata de valorile normale.

In iunie, o sa fie seceta extrema in Dobrogea, Baragan, cea mai mare parte a Munteniei si sudul Moldovei.

In sol, cantitatea de apa va scadea la mai putin de 350 de metri cubi la hectar, iar graul si porumbul au nevoie de o rezerva de patru ori mai mare de apa, spun agrometeorologii.

De anul acesta fermierii nu mai primesc nici subventiile de 700 de lei pe hectar pentru irigatii. Intre timp, cei de la Ministerul Agriculturii anunta ca au nevoie de 1 milion de euro sa repare retelele de udare, dar nicio strategie clara anti-seceta in fata expertilor de la Bruxelles.


VIDEO PROTVPLUS.RO