Paradox romanesc: scandalul dioxinei dubleaza pretul carnii de porc!
Spaima numita "dioxina din Irlanda" a prabusit vanzarile la carnea de porc. Asta sustin micii procesatori, dar in loc sa ii ademeneasca pe romani cu promotii si sa le garanteze o marfa sigura, anunta o posibila dublare a pretului la carnea de porc.
Unii patroni se folosesc de acest pretext pentru a justifica o noua scumpire. Si nu orice fel de scumpire, ci o dublare a pretului. Asta, in conditiile in care toate magazinele vor fi despagubite pentru cantitatile de carne sechestrate si distruse.
In acelasi timp, foarte multi patroni au inceput sa lipeasca afise in magazine prin care anunta clientii ca marfa lor nu provine din Irlanda.
Totusi, irlandezii nu sunt principalii nostri furnizori de carne de porc. In mod normal, patronii romani o cumpara din Ungaria, Polonia, Olanda, Germania, Austria si Franta.
In acest context, crescatorii romani ne recomanda sa cautam porci de la noi.
Problema e ca Romania asigura din productie proprie doar 30% din necesarul de carne de porc. Grosul vine din import. Pe asta mizeaza probabil si comerciantii care anunta o scumpire a carnii inainte de sarbatori.
Carnea infectata cu dioxina a ajuns in jumatate din Romania!