Handicapatii inchipuiti din Sibiu au incasat peste 8 milioane de euro. Detaliile anchetei oficiale
Peste 8 milioane de euro au fost platiti in 4 ani pentru persoane fals incadrate in grad de handicap la Sibiu, arata datele Ministerului Muncii.
In urma reevaluarii facute de Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap la Sibiu, s-a constatat ca din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 au, in realitate, un handicap, a spus ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
"Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap, iar din 732 de pensionari cu certificate cu handicap, 679 de persoane, adica 92,76%, nu prezentau nici un handicap si le-au fost anulate certificatele de handicap", a precizat Claudia Boghicevici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul a precizat ca persoanele reevaluate reprezinta doar 4% din totalul adultilor cu handicap din judetul Sibiu, atragand atentia ca numai in aceste cazuri este vorba de un prejudiciu de 8,2 milioane de euro.
"Pentru persoanele fals incadrate in grad de handicap, noi toti am platit aproximativ opt milioane de euro, adica drepturi si prestatii sociale, facilitati fiscale adunate in patru ani de zile.
Subliniez faptul ca prejudiciul estimat reprezinta drepturi si facilitati acordate ilegal din fondul bugetului de stat doar la procentul de patru la suta din totalul persoanelor adulte cu handicap din judetul Sibiu", a mai spus ministrul.
Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale au precizat ca in total au fost convocate pentru reevaluare 1.602 persoane, insa doar 68% dintre acestea s-au prezentat.
"Din 1.057 de decizii emise, 917 au fost de anulare a incadrarii in grad de handicap, 44 de mentinere si 96 de incadrare corespunzatoare", potrivit MMFPS.
Potrivit MMFPS, in perioada 2005-2010, numarul persoanelor adulte cu handicap neinstitutionalizate din judetul Sibiu a ajuns la peste 20.000, in conditiile in care in alte judete, care au un numar dublu de locuitori, exista in medie 13.000 - 14.000 de persoane adulte cu handicap.
Controalele de la Sibiu au fost realizate de Comisia Superioara, la sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Sibiu, in perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012.