Palatul Culturii din Iasi s-a redeschis dupa 8 ani de restaurari. Cum arata dupa lucrarile de 26 de milioane de euro
Dupa 8 ani de restaurari, Palatul Culturii din Iasi isi deschide portile. Lucrarile au costat peste 26 de milioane de euro si sunt cele mai ample de acest gen din tara.
Cladirea emblema a orasului va putea primi vizitatori incepand de miercuri. Palatul Culturii din Iasi se intinde pe o suprafata de 36 de mii de metri patrati, cu 298 de incaperi. Daca pana acum turistii putea doar sa-si faca un selfie afara, in curand vor putea pasi in interior. Din 2008, peste 350 de specialisti au reabilitat zidurile, pictura interioara si exterioara, dar si mobila. Au fost salvate, pe cat s-a putut, si zidurile vechi gasite in fundatia Palatului care pot fi observate prin podele de sticla.
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: "Ceva frumos! este cel mai mare proiect de restaurare. Ma bucur ca pot lua parte la asa ceva. S-au investit foarte multi bani, foarte multi specialisti au participat la acest proiect. Trebuie sa fim mandri ca exista asta ceva in Iasi!"
Stratulat Lacramioara, directoarea Complexului Muzeal Moldova: "A fost un efort indelungat, 8 ani in care am lucrat la palat, a meritat, uite ce bine a iesit, mai e nevoie de multi bani insa pt a dota expozitiile permanente, sa speram ca vom avea si expozitii tematice pentru a oferi cat mai multe publicului."
Despre Palatul Culturii se spune ca a fost ridicat la initiativa regelui Carol I - drept recompensa pentru iesenii care pierdusera capitala tarii in favoarea Bucurestiului. Regele a cerut atunci ca Iasiul sa ramana capitala culturala a tarii. Lucrarile la palat au demarat in 1906 si au durat 19 ani. Cladirea e construita pe locul fostului Palat Domnesc, iar arhitectul s-a inspirat din arhitectura Palatului de Justitie din Paris. Stilul e neogotic. Aripile sunt împodobite cu statui de arcasi ce stau de straja. Intrarea se face printr-un turn dominat de o acvila cu aripile desfacute. Uriasa cladire a servit drept Palat Administrativ si de Justitie pana in 1955 cand destinatia a fost schimbata intr-una culturala. In prezent Palatul Culturii adaposteste 4 mari muzee care detin piese de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii.
La evenimentul de luni seara este asteptat si premierul Dacian Ciolos. Pentru deschiderea oficiala a Palatului Culturii au fost aduse piese deosebit de valoroase din expozitiile "Aurul si argintul romanesc" si "Arta si ceremonia la mesele regale".
Lucrarile de restaurare a Palatului au costat 26 de milioane de euro. Insa putine dintre cele 300 de camere sunt mobilate corespunzator, ceea ce inseamna ca ar mai fi nevoie de multi bani pana cand cladirea sa atinga stralucirea pe care o avea in urma cu aproape 100 de ani.