Primul palat nobiliar din Targu Mures si-a redeschis portile. Cum arata acum una dintre cele mai elegante cladiri din Romania
In timp ce multe castele din Transilvania seamana mai degraba cu niste ruine, exista si unele care isi recapata stralucirea.
Dupa 8 ani de restaurari, primul palat nobiliar din Targu Mures si-a deschis ieri din nou portile, pentru vizitatori.
Arhitectura impresionanta, dar si interioarele i-au fascinat pe cei care i-au calcat pragul.
"Aici putem vedea una dintre unicatele care s-au pastrat, este vorba de semineul contelui, facut din sucatura."
Palatul Toldalagi dateaza din secolul 18 si este locul unde proprietarii se retrageau iarna. Cladirea si-a recapatat acum stralucirea, dupa ample lucrari de reabilitare, care au costat 1 milion 500 de mii de lei.
Soos Zoltan, Directorul Muzeului judetean Mures: "Restaurarea a fost mai ales dificila in zona salii mari si in fostul birou al contelui, avand in vedere ca aici s-au pastrat stucaturi originale baroce."
S-a dorit atunci remedierea unor greseli facute in anii '80, cand se practicau interventiile moderniste asupra cladirilor de patrimoniu.
Karacsony Istvan, istoric de arta: "Restaurarea inceputa in anii 2008-2009 a incercat sa corecteze cat se poate aceste deficite ale primelor interventii."
In 1930, cladirea a fost vanduta bancii ardelenesti pentru ca mai apoi, dupa nationalizari si retrocedari, sa ajunga in custodia statului roman.
Soos Zoltan, Directorul Muzeului judetean Mures: "Aceasta cladire a avut o soarta mult mai buna in mana institutiei. Fiind resedinta contelui, dupa moarte familia a folosit-o, dar avand in vedere ca familiile aristocrate aveau proprietati in jurul orasului sau in zone si mai indepartate, erau in oras."
Acum, palatul gazduieste expozitiile Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Targu Mures.
"Extraordinar de frumos. In timp de 8 ani au avut ce sa corecteze."
In anul 1759, la cererea contelui Laszlo Toldalagi, un arhitect francez a proiectat schitele pentru constructia palatului impozant din centrul orasului. Acum, este considerat una dintre cele mai elegante cladiri din Romania ridicate in stil baroc rococo.