Pădurea considerată un Triunghi al Bermudelor din România este pusă la pământ. ”E un dezastru”

22-11-2018 18:23

Considerat unul dintre cele stranii locuri de pe pământ, un soi de Triunghi al Bermudelor din România care atrage numeroşi turişti, pădurea Hoia-Baciu din Cluj, este pusă pusă la pământ.

Mai multe părţi din ea au fost retrocedate, iar proprietarii au intrat cu topoarele şi au tăiat sute de arbori. Ca să înceapă defrişarea, ar fi primit aviz de la direcţia silvică după ce au apelat la o prevedere din codul silvic, care le-ar da dreptul să scoată de pe fiecare hectar, câte cinci metri cubi de lemn.

În pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca, care atrage anual mii de turişti din toată lumea dezastrul a început de câteva zile. Cei care deţin teren în zona au obţinut avize de la pădurari şi s-au apucat să taie copacii. Sute de arbori au fost puşi deja la pământ.

Adrian Dohotaru, activist de mediu: "E un dezastru ce s-a întâmplat. Marea majoritate, cum vedem şi aici, erau sănătoşi. Sute de copaci sănătoşi au fost tăiaţi."

Tăierea arborilor a fost aprobată de Direcţia Silvică din Cluj. Directorul Dorel Oroș a fost de acord ca 30 de proprietari de pădure să transforme în lemn de foc pe puţin 1.000 de copaci. Explicaţiile lui sunt revoltătoare.

Dorel Oroș, director Direcția Silvică Cluj: "Nu e o pădure care să aibă o valoare economică deosebită. Rolul ei e să protejeze solul. Anul acesta este primul an când se taie, că articolul 20 din Codul Silvic mă obligă."

Foto: Dorel Oroș, director Direcția Silvică Cluj

Voluntarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt însă de altă părere.

Horea Emil Petrehus, seful corpului de voluntari Garda Națională de Mediu: "Legea nu îi obligă, legea care trebuie pusă în vigoare este Codul Silvic. Iar Codul Silvic presupune o gestionare durabilă a oricărei păduri, iar acele acţiuni nu vizează continuarea pădurii."

Cu o întindere de 300 de hectare, Hoia-Baciu este considerată de pasionaţii de paranormal un Triunghi al Bermudelor din România.

În anii 60, biologul Alexandru Sift a fotografiat aici ceea ce credea că ar fi OZN-uri.

De atunci, zvonurile despre fenomene ciudate care se petrec în pădure s-au înmulţit şi au ajuns în atenţia publicului din toată lumea.

Sute de turişti din toate colţurile lumii pasionaţi de paranormal, au venit, au fotografiat şi au dat mai departe vestea că şi în România există un asemenea loc. Însă acum peisajul arată cel puţin dezolant, zeci de copaci fiind puşi la pământ şi rămânând doar resturi.

Ca să stopeze dezastrul, voluntarii de mediu cer includerea pădurii într-o zonă protejată.

Alexandru Surducan, presedinte Asociatia Rylex: "Scopul nostru este să o păstrăm aşa. Dar cred că lumea vrea să valorifice terenul imobiliar."

Vakar Istvan, președinte Consiliul Județean Cluj: "Trebuie să investim şi noi ceva în amenajarea aleilor, eu mi-am dorit şi iluminat pe acele alei. Merge greu, ca orice proiect în ţara asta."

Reporterii PRO TV au încercat să stea de vorbă cu proprietarii care au tăiat copacii. Niciunul dintre ei nu a putut fi contactat ca să îşi exprime punctul de vedere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO