Jaf pe zeci de mii de hectare de pădure. Zona în care munți întregi au rămas fără copaci

×
Codul embed a fost copiat

Un copac ajunge la maturitate în mai bine de 60-70 de ani. Însă în goana după bani, mulți lasă în urmă dezastru în păduri. Așa am ajuns la coada Europei la capitolul împăduriri.

Sunt realități pe care parcă nu vrem să le înțelegem și să facem ceva. Pe Valea Lotrului, în Vâlcea, munți întregi au rămas fără copaci. Șeful pădurilor din zonă a fost numit de curând șef peste toate pădurile statului. Despre dezastrul din pădurile noastre vorbim acum, dar și duminică, la emisiunea "România, te iubesc!".

Valea Lotrului, Vidra, Voineasa, sunt locuri de o frumuseţe aparte. Din păcate de aproape 30 de ani de pe aceşti munţi se scoate lemn tăiat ilegal. Aici hoţia este la ea acasă, iar rezultatul se vede pe toţi munţii. Cât vezi cu ochii.

Valea Lotrului este acoperită de aproape 50.000 de hectare de pădure. Până în Valea Oltului sau Petroşani sunt zeci de kilometri, locul e ferit de ochii lumii. Aşa se face că aici s-a întâmplat un adevărat jaf. Pe aceste păduri s-au dat şi încă se dau adevărate bătălii intre satul român şi diverşi indivizi şi organizaţii care vor pădure. În anii 90 statul controla în Vâlcea 265.000 de hectare. Acum mai are doar 93.000. Este deja celebru cazul fostul şef de ocol de la Voineasa, Gicu Deaconeasa, care a pus mâna pe mii de hectare aici, inclusiv în zona în care funcţionează acum pârtia transalpină. Deaconeasa este acum închis pentru 12 ani. Exemplul său nu-i sperie însă pe cei care deţin aici pădure.

Lângă o tăiere este o alta. Şi aşa mai departe, goluri care se unesc între ele. Pădurea aparţine Obştii Plaiul Poienii. Cătălin Pârvu este şef de ocol. I-am arătat ce rămâne în urma lui. Susţine că e o tăiere legală.

Cătălin Pârvu, şef ocol Obârşia Lotrului Voineasa: ”Știu că şi din punctul de vedere al silvicultorului nici nouă nu ne place. Dar asta este. Altă soluţie nu avem să supravieţuim şi ca obşte şi ca ocol.”

Prin urmare, pentru a supravieţui se taie pădurea. Ceva mai sus, alt gol se deschide ca o limbă în mijlocul pădurii care aparţine Obştii Buiceşti din Novaci. Au fost lăsaţi câţiva copaci în dreptul drumului ca să nu se vadă dezastrul. Din pădure se aud drujbe. Mai mulţi muncitori scot cu târâşul lemnul.

Teoretic, o răritură se face pentru a crea spațiu şi condiţii de mediu necesare pentru că arborii de valoare să se dezvolte. În acest loc, lucrurile stau fix invers. Arborii de valoare sunt recoltaţi şi este scăzută consistența pădurii.

Cu imaginile de aici am mers la Garda Forestieră Vâlcea. L-am găsit pe Gheorghe Dinuca, directorul Direcţiei de control.

”Seamănă a răritură?
E clar că nu arată ca şi când ar fi o răritură.”

Şi aici aceeaşi poveste.

”Hărţile silvice nu sunt la noi. sunt la vecinii noştri.
Şi dvs nu aveţi hărţile astea?
Nu.”

Aşadar în competenţa Gărzii forestiere nu intră şi deţinerea de hărţi. O altă dovadă despre cum fucntioneaza instituţiile noastre. Hărţi are Romsilva care funcţionează în aceeaşi curte cu garda. Am aflat cine adminsitreaza locul iar a doua zi m-am întâlnit în pădure cu şeful ocolului silvic Buila, Adi Boaghe. El răspunde de acest loc.

Adi Boaghe, șef ocol privat: ”Au fost extraşi şi arbori mai groşi, dar care aveau vârful rupt şi nu erau arbori de viitor ca să rămână în pădure având vârful rupt. Pentru că erau predispuşi să fie atatcați de ipide.”

Şeful de ocol recunoaşte că pădurea nu mai are consistența necesară şi că în curând ar putea şi doborâtă de vânt. De multe ori acesta este şi scopul. Pentru a le permite să o taie.

Omul arată că a plantat. Ici, colo câte un puiet care se usucă înconjurat de boscheţi şi de resturile rămase în urma tăierii. De oriunde ai privi pădurile din zona lacului Vidra dezastrul e vizibil. Din satelit se vede cel mai bine. Pădurea cu cele mai multe goluri aparţine statului român şi este administrată de Romsilva.

Şi aici totul s-a tăiat ca la carte, cu acte. Ani la rând Direcţia Silvică Vâlcea a fost condusă de Gheorghe Mihăilescu, fost preşedinte PSD Vâlcea. Acum, minstrul Pădurilor l-a mutat pe Mihăilescu la cârma Regiei naţionale a Pădurilor, dovada clară că funcţia de şef al pădurilor este una politică. Politicul poartă o bună parte din vină pentru ce se întâmplă în pădurile noastre. În Parlament, în loc să gândească legi pentru păduri şi să pună presiune pe instituţiile datoare să apere pădurile, aleşi îşi consumă timpul în dezbateri inutile pe bani mulţi. Şi asta pentru că ori nu le pasă de pădure ori au interesul ca lucrurile să nu funcționeze tocmai pentru a permite tăierile. Vorbim pe larg despre legile care trebuie modificate şi mai ales aplicate, duminică, la ”România, te iubesc!”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și...
Cum să cobori din pădure 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni
Cum să cobori din pădure 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni

Cum să cobori din pădure peste 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni? Poţi, dacă este implicată toată lumea.

Recomandări
Greva profesorilor continuă. Întâlnire de urgență la Ministerul Educației. Ce se va întâmpla cu examenele naționale
Greva profesorilor continuă. Întâlnire de urgență la Ministerul Educației. Ce se va întâmpla cu examenele naționale

Sindicatele din Educaţie au fost chemate la discuţii, la ministerul de resort, pentru stabilirea strategiei care se va adopta în perioada următoare, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Rebelii ruși anti-Putin susțin că au capturat un oraș din Rusia. Mesajul transmis de luptători
Rebelii ruși anti-Putin susțin că au capturat un oraș din Rusia. Mesajul transmis de luptători

Forțele ucrainene au trecut „la acțiuni ofensive” în estul țării, a spus ministrul adjunct al Apărării de la Kiev. A fost însă rezervat în a da detalii dacă acesta este începutul contraofensivei sau sunt doar lupte de „tatonare”.

Comisia Europeană a prelungit restricţiile asupra importurilor de cereale ucrainene pentru 5 ţări, printre care și România
Comisia Europeană a prelungit restricţiile asupra importurilor de cereale ucrainene pentru 5 ţări, printre care și România

Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până la data 15 septembrie, a anunțat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.