Dezastru în Munții Rodnei. Copacii se taie ilegal, lemnul furat este tocat chiar în inima pădurii


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 20 Noiembrie 2018 18:36
Categorie: Inspectorul PRO

Este dezastru în Munţii Rodnei. În Parcul Naţional se taie ilegal copacii, iar lemnul furat este tocat uneori chiar în inima pădurii şi transformat apoi în rumeguş.

Reprezentanţii ''Agent Green'' au filmat un utilaj care, susţin ei, mărunţea copaci sănătoşi, în loc de scoarţă şi de crengi, iar o anchetă făcută şi de ''Inspectorul PRO'' confirmă că se întâmplă lucruri necurate. În fața evidențelor, ministrul Apelor şi Pădurilor a trimis de urgenţă Corpul de Control.

Maramureş şi Bistriţa Năsăud - 2 judeţe din nordul ţării unde pădurea se taie fără milă şi fără lege, chiar în Parcul Naţional Rodna, după o metodă care depăşeşte toate furturile de lemn de până acum. Copacii sunt doborâţi ilegal şi transformaţi în rumeguş, ca să li se piardă urma.

Investigatorii organizaţiei de mediu Agent Green susţin că exact asta se întâmplă în Valea Lala, unde au surprins un utilaj care toca buşteni, în loc de resturi de copac, aşa cum prevede legea.

Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green: ”Eram în plin parc naţional, iar un utilaj absolut macabru toca lemn superior rotund şi-l transforma în rumeguş, în mijlocul pădurii. A plecat din pădure fără acte.”

Echipa de la Inspectorul Pro a declanşat propria anchetă în zonă. În total, 92 de arbori au fost tăiaţi aici ilegal, confirmă şi comisarii Gărzii Forestiere Cluj.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: "Au fost tocaţi. Erau sută la sută tăiaţi ilegal."

Activiştii de mediu susţin că transportul lemnos nu a fost declarat în sistemul SUMAL - adică în platforma informatică special creată pentru înregistrarea transporturilor din pădure. Fapt confirmat atât de Gardă Forestieră Cluj cât şi de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Ciprian Muscă, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor: ”Nu ştiu ce să zic. Ori neglijentă, ori prostie, ori, cum spuneţi dvs, hoţie.”

Am mers pe fir la societatea care pare să fi cumpărat lemnul tocat în pădure. Aceeaşi care deţine în acte şi utilajul - achiziţionat anul trecut cu 500.000 de euro. Vorbim despre o firmă mare din domeniul forestier.

Milionarul Traian Larionesi este patronul companiei, cu o cifră de afaceri de aproape 16 milioane de euro. Deţine 2 depozite de buşteni şi 7 puncte de lucru în 3 judeţe are ţării. Altfel, om de afaceri controversat. În urmă cu 2 ani a fost ţinta unui scandal mediatic după ce s-a fotografiat cu animale sălbatice omorâte într-o vânătoare de lux din Africa.

Traian Larionesi a ales să nu apară în faţa camerei. L-a desemnat însă pe Florin Nacu - responsabil cu activitatea forestieră - să dea explicaţii. I-am arătat imaginile din Parcul Naţional Rodna. Părea nedumerit.

Tocătorul forestier are rolul de a curăţa pădurea după o exploatare forestieră, resturi care rămân în urma unei exploatări forestiere. Ar fi trebuit să toace doar scoarţă de copac şi crengi.

Domnul Nacu a negat că ilegalităţile surprinse în Valea Lala ar avea vreo legătură cu firma lor. A pretins că transportul respectiv de rumeguş nu a plecat din pădure, ci dintr-un depozit de cherestea. Ceea ce ar fi fost legal. Imaginile îl contrazic însă și-l contrazice şi Romsilva care ne confirmă că nu poate exista un depozit de material lemnos în inima pădurii.

Firma respectivă a transmis atunci că aici există un depozit. Romsilva însă a venit însă cu un răspuns în contradictoriu în care a spus că aici niciodată nu a funcţionat şi nu a autorizat un depozit.

Pus în faţa faptului împlinit, Domnul Nacu a dat vina, într-un final, pe un simplu angajat.

Am vrut şi noi să filmăm tocătorul în acţiune, ca să putem observa dacă lemnul mărunţit este scoarţă de copac sau buştean întreg. Deşi iniţial Dl Nacu îşi dăduse acordul pentru filmare, într-un final a inventat brusc o defecţiune.

Concret, Firma ŢUC Bagiu este cea care exploatează pădurea în locul de unde au fost tăiaţi ilegal cei 92 de arbori. Tot ea a închiriat utilajul de la firma Frasinul, societatea la care am fost şi noi în depozit. Şi împreună ar fi tocat buştenii. O altă firmă s-a ocupat de transport.

În cazul de față ilegalitatea a fost demascată. Dar cele mai multe transporturi de lemn tocat trec neobservate. Şi ştiţi de ce ? Pentru că un camion plin cu rumeguş NU trebuie declarat în platformă SUMAL dacă pleacă dintr-un depozit de cherestea. Ci numai dacă provine din mijlocul pădurii.

O hibă legislativă care face ca orice camion pornit ilegal din pădure - care nu e prins în flagrant - să devină apoi legal, pe drumurile publice. În baza unui aviz fals de însoţire a mărfii.

Gabi Păun, președintele Agent Green: "Urma se pierde în momentul în care intră pe drumurile publice. Dacă şoferul e oprit de Poliţie şi are un banal aviz de însoţire a mărfii ca pentru cartofi sau faină, poliţistul se mulţumeşte şi nu ştie, cu toată bunavoința lui.”

Cu toate evidenţele pe masă, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Dene, a declanşat o anchetă.

”O să analizăm sesizarea dvs şi o să trimit Corpul de Control. Legea biomasei spune foarte clar că lemnele care sunt produsele principale nu pot fi tocate pentru a fi folosite ca materie primă pentru obţinerea de energie electrică”, a spus ministrul.

Altfel, tocătura de lemn e aproape la fel de valoroasă ca şi lemnul întreg. Iar firmele care o folosesc pot câştiga de 2 ori - dată prin vânzarea rumeguşului, drept combustibil, a doua oară prin obţinerea de certificate verzi. Statul roman premiază societăţile care folosesc în producţie deşeuri forestiere, care pot proveni însă, din păcate, şi din copaci tăiaţi ilegal.

Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
De ce în România nu există nicio fermă de scoici
De ce în România nu există nicio fermă de scoici. Anchetă a Inspectorului Pro
Clisura Dunării, pradă bâlciului și gunoaielor. Poliția nu dă amenzi, Primăriile sunt absente
”Perla” turismului românesc, furată bucată cu bucată. De ce spune primarul că îi e ”frică”
Țepele de pe pe litoral. Camere cu gândaci, locuri de joacă periculoase și gunoaie
Turismul practicat ilegal în România. Mulți încep să construiască în ariile protejate
Starea deplorabilă a taberelor căutate chiar și de străini acum 30 de ani: „Dezastru!”
Baile Olanesti
Statul e incapabil să se ocupe de bogățiile țării. Cum a ajuns o stațiune să fie evitată de străini
Stațiunea montană sufocată de mizerie. Focare de infecţie și bătaie de joc pe bani europeni
Destinul tragic al stațiunii românești care ascunde ”comori” unice în Europa
"Staţiunea tineretului", cu un picior în groapă. Primarul se laudă că-i evită pe turişti
Stațiunea care a ajuns ”rușinea” litoralului. Ce a găsit aici un străin: ”Nu mă mai întorc”
Imagini de coșmar, într-un hotel din Eforie Nord. Câți bani dau turiștii pe un sejur. FOTO