Pacaleala produselor "bio". Multi comercianti folosesc termenul, desi nici macar nu stiu ce inseamna

Ultima actualizare: 21-11-2012 07:01

Desi multi comercianti nu stiu semnificatia cuvantului "bio", odata ce au aflat ca le poate vinde marfa, nu se feresc sa-l foloseasca.

Isi descriu produsele drept suta la suta naturale, chiar daca nu au vreun certificat in acest sens, iar clientul poate fi incantat de aspectul unui vanzator cu o tinuta autentica de la tara. Doar ca e o pacaleala, spun producatorii care s-au luptat sa obtina certificate si intr-adevar nu folosesc chimicale.

Maria vinde lactate si oua intr-o piata din Iasi, iar ea e prima convinsa ca tot ce pune pe taraba e bio, chiar daca nu poate explica de ce. Ca ea sunt zeci de alti comercianti in pietele de pretutindeni.

Ca oul de gaina sa fie intr-adevar bio, ar trebui ca fermierul sa nu foloseasca niciodata stimulatori de crestere, hormoni sau antibiotice si sa se supuna cel putin o data pe an unor inspectii. Abia atunci marfa poate fi insotita de o eticheta pe care sa scrie eco sau bio. In cazul vegetalelor sunt interzise pesticidele si ierbicidele.

Constantin, de pilda, a investit mult, ca sa poata scoate pe piata astfel de produse. Are o ferma cu 100 de capre, pe care le hraneste cu furaje cultivate cu ingrasamant natural. Dar afacerea lui se dezvolta greu, pentru ca desi are certificat de la minister ca produce lapte si branzeturi bio, ii fac concurenta taranii din piete, care jura ca marfa lor e la fel de buna.

Fratii Druica din Galati au si ei 500 de vaci, 2.000 de oi si tot atatea capre, iar acum sunt in plin proces de conversie, pentru ca productia lor de carne si lapte sa devina Bio.

Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in proiect sanctionarea celor care sustin ca vand produse ecologie, fara sa poata demonstra cu un certificat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO