Orasul care aluneca spre Dunare cu aproximativ un centimetru in fiecare luna. Trotuarul unui parc a inceput sa se deplaseze
Surpare extrem de periculoasa la periferia orasului Galati. Trotuarul din exteriorul unui parc a inceput sa alunece si, odata cu acesta, s-au deplasat cu mai bine de doi metri si un gard, dar si copacii de pe margine.
Fenomenul nu e nou, dar oamenii care locuiesc in blocurile din apropiere sunt ingrijorati. In plus, studiile recente ale specialistilor au aratat ca orasul aluneca inspre Dunare.
Mihai Grigore, localnic: "Acolo este betonul, dar are gauri pe dedesubt. Pamantul este mancat de apa si - eu trec, dar deodata pot sa ma duc cu el la fund!"
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Sub trotuarul care imprejmuieste parcul de la periferia orasului Galati, aproape tot pamantul a fost "spalat" de apa pluviala scursa dinspre oras, spre Dunare.
Localnic: "Daca canalizarea nu este facuta corespunzator si blocurile se duc."
Este un fenomen cunoscut de specialistii care au analizat alunecarea terenului de pe faleza Dunarii. Insa alunecarea de teren s-a produs, practic, in prelungirea falezei. In octombrie anul trecut, o echipa de specialisti de la Academia Romana si de la Universitatea de Constructii din Bucuresti a prezentat cateva concluzii ingrijoratoare - orasul aluneca spre Dunare cu aproximativ un centimetru in fiecare luna.
Emanuela Turcu, purtatorul de cuvant al Primăriei Galati: "In ceea ce priveste cauzele, acestea vor fi identificate in cadrul studiului pe care primaria municipiului Galati l-a comandat anul acesta pentru tot municipiul Galati si in special pentru zonele sensibile, cum este si partea de acolo. Noi am redus pierderile de apa din sistem, insa se pare ca nu aceasta este cauza."
Studiul va costa nu mai putin de 100 de milioane de euro, bani pe care autoritatile spera sa ii obtina printr-o finantare europeana. Deocamdata, zona periculoasa a fost imprejmuita.