Faleza din Galati aluneca, amenintata de Dunare, cu un cm pe luna. Primaria nu are solutie pentru fenomenul "falezo-gaura"
Faleza orasului Galati aluneca incet, dar sigur, in Dunare. Este una dintre concluziile unui studiu recent, care ingrijoreaza autoritatile locale.
Analiza a vizat in special o zona in care, de cativa ani buni, o groapa uriasa se incapataneaza sa-si faca loc in asfalt.
Specialistii spun ca motivele pentru care solul este atat de instabil sunt multiple: de la apele subterane care au fost deviate, pana la constructiile facute chiar pe faleza, fara studii geologice serioase.
"Curgerea apelor subterane in zona municipiului Galati este totalmente necontrolata. Desi, practic, se fac monitorizari, respectivele puturi de monitorizare nu au mai fost deznisipate si nu au mai fost intretinute de cand au fost facute", a spus inginerul Manole Stelian Serbulea, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Primul semn al instabilitatii terenului a aparut in 2010.
Asa a inceput totul: cu o crapatura in asfalt. Dupa care, in toata aceasta zona, a aparut o gauza mare, de care Galatiul nu mai reuseste sa scape de ani de zile. Specialistii au analizat terenul si au concluzionat ca sunt zone pe faleza Dunarii unde terenul aluneca si cu un centimetru pe luna.
Groapa a reaparut si in 2012 si 2013. Ca sa faca haz de necaz, galatenii au botezat-o: "falezo-gaura", termen folosit pana si de autoritati.
"Falezo-gaura a ajuns chiar de poveste, in regim de maxima urgenta se acoperea gaura, pentru ca dupa o perioada extrem de scurta sa vedem ca ea revenea in orasul nostru cu incapatanare", a spus Marius Stan, primarul din Galati.
Studiul a costat aproape 350 de mii de lei si nu face altceva decat sa arate nevoia altor investitii. Ca sa stie exact cum si unde sa intervina, autoritatile au nevoie de bani pentru monitorizare, dar si pentru o harta hidrogeologica a intregii zone.