Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.
Aeroport, din Sibiu, se află pe primul loc între cartierele cu cel mai accesibil cost general al vieții, conform clasamentului de pe o platformă de imobiliare. Cu o populație de 70.000 de locuitori, Craiovița Nouă, din Craiova, este la două puncte mai jos, pe locul doi.
Localnică: ”La piața agroalimentară mi se par prețurile bune față de alte piețe, am văzut persoane și din alte cartiere care vin să se aprovizioneze de aici”.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Localnică: ”Sunt multe magazine, cofetării, pe aici pe lângă noi, tot ce vrei”.
În anii 70, Craiovița Nouă era doar un cartier muncitoresc. Transformarea a venit în timp.
Localnic: ”Acum e în plină dezvoltare. Ca nivel de trai nu ai nevoie să te duci la mall-uri sau în altă parte pentru că găsești de toate în cartier”.
Gabriel Pricină, lector universitar doctor la Universitatea din Craiova: ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute, vorbim aici de funcțiile urbane, spațiile comerciale, posibilitățile de transport, posibilitățile de acces la cel mai mare spital al orașului”.
Ștefania Milosavlevici, agent imobiliar: ”Foarte mulți dintre clienții noștri cumpărători ne-au zis că preferă să cumpere în Craiovița pentru că au locuri de parcare, sunt foarte multe facilități pentru copii”.
Clasamentul cartierelor este bazat pe felul în care le văd oamenii și nu pe costul efectiv al vieții, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori.
Monica Dudău, reprezentant platformă imobiliare: ”Nu măsoară efectiv costurile pentru restaurante, piețe, supermarketuri, ci cum percep oamenii că sunt aceste costuri. Este foarte mult influențat și ceea ce se întâmplă cu veniturile noastre”.
Prețurile din Cluj, duble față de alte orașe
La capătul celălalt, între primele 5 cartiere cu un cost general al vieții mai puțin accesibil cele mai multe se află în București. Iar unul este din Cluj.
Teodora locuiește acolo de mică și spune că viața a devenit mai scumpă pe măsură ce orașul s-a dezvoltat.
Teodora: ”Încerc să gătesc mai mult acasă decât să comand din oraș. Costurile sunt destul de mari, 100 azi, 100 mâine...”.
Anca Șugar, studentă: ”În Baia Mare, să dau exemplu cât e un suc, e 8 lei, și aici este 15 lei de exemplu, dacă te duci în centru. Uneori și la capitolul supermarketuri diferă prețurile”.
Andrei Pop, agent imobiliar: ”Categoric comercianții din Cluj-Napoca își introduc în prețul de vânzare a produselor și partea de chirie, și având în vedere că chiriiile pe Cluj-Napoca sunt foarte scumpe pe zona centrală, ei încearcă să ridică prețurile pentru a avea un profit”.
Cluj Napoca este pe locul al doilea și în clasamentul orașelor cu cel mai mic scor în ceea ce privește "costul general al vieții". Pe când Sibiu ocupă poziția fruntașă între cele cu scorul cel mai mare.