Orasele-fantoma ale Romaniei. Vechile bastioane ale clasei muncitoare vor disparea de pe harta tarii
Candva mandre asezari industriale, cu oameni fericiti ca lucrau in fabrici si uzine, aceste locuri mor acum incet. Colosii s-au inchis, iar sutele de mii de someri sunt nevoiti sa plece, unde vad cu ochii. Un studiu arata ca vor disparea de pe harta.
Spre socialism in zbor regimul comunist a batut atatea recorduri, incat ar fi palit de invidie orice capitalist veros. In doar cativa ani oamenii muncii au construit zeci de fabrici si combinate care dupa Revolutie s-au dovedit mult prea costisitoare.
In mod nefiresc, orasele muncitoresti s-au format in jurul combinatelor si nu invers, iar cei adusi din toate satele sarace sa populeze aceste asezari s-au trezit intr-un vis urat odata cu Revolutia.
Spre exemplu, Calanul se mandrea cu al treilea combinat siderurgic din Romania. Aflat la doar 20 de kilometri distanta de Hunedoara, numara 10.000 de suflete. Acum e pustiu. I se spune "orasul dormitor" in care doar cativa mai au loc de munca.
Situatia este disperata si la Victoria, in judetul Brasov, dar si la Moldova Noua sau Balan. Toate risca sa dispara de pe harta.
Oamenii sunt nevoiti sa migreze catre zone bogate si vii in care exista inca industrie.
La nivel national, un studiu recent arata ca sunt in jur de 150 de orase care au probleme legate de mediul economic, de infrastructura si, in final, au probleme legate de calitatea vietii.
Teoretic parcurile industriale si infrastructura de transport ar fi primele investitii care ar putea hrani aceste guri. Practic cine da bani, pentru asa ceva?
Citeste si:
IMAGINILE ZILEI: Bataie generala intre suporteri si jandarmi in Piata Sfatului
Nicoleta Luciu a aflat sexul tripletilor. VEZI ECOGRAFIILE
VIDEO. De ce a fost scufundat in Marea Neagra avionul fostului dictator bulgar, Todor Jivkov