Incredibil, dar adevarat: in Sannicolau Mare somajul e ZERO

Dată publicare: 13-02-2011 11:26
Dată actualizare: 19-10-2012 14:55


"Nu stii pe cineva sa-l angajez?" se intreaba unul pe celalalt, cand se intalnesc, patronii din Sannicolau Mare. Orasul parca e dintr-o alta tara unde n-a fost vreodata criza economica: aici nu e niciun somer!

Marii investitori din zona sunt nevoiti sa aduca muncitori si din judetele invecinate Timisului. Mai nou, nici asa nu se descurca si se gandesc sa caute lucratori peste granite, in Serbia.

Ora 13:30. Zeci de autocare sosesc in parcarile fabricilor din oras. Oamenii se grabesc sa intre la munca. Pe unii dintre ei, patronii i-au adus chiar si de la 70 de kilometri distanta, dupa ce in Sannicolau n-au mai gasit pe nimeni fara slujba.

Chiar si asa, firmele inca mai au nevoie de angajati. Tot orasul e impanzit cu oferte, insa muncitorii sunt greu de gasit, chiar si la salarii cu mult peste medie.

O solutie ar fi forta de munca din tarile vecine, dar pentru asta autoritatile trebuie sa deschida un punct de trecere a frontierei in apropiere.

"De aproape 2 ani de zile avem intalniri cu cei din Serbia pentru a deschide vama de la Valcani si astfel sa avem posibilitatea sa aducem muncitori din Serbia. Acolo muncitorii sunt compatibili cu salariile si au interes sa vina", spune primarul orasului.

In acest moment in Sannicolau Mare sunt aproape 300 de slujbe disponibile. Vor fi si mai multe in urmatoarele luni, cand o firma din Austria isi va incepe activitatea in Timis.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO