Orasele din Romania care vor sa redevina comune. Transport cu caruta, apa nepotabila, dar taxe la nivel de metropola
Aceleasi nemultumiri unesc mai multe localitati din tara. Oamenii sunt suparati pe autoritati si vor ca asezarile lor sa revina la statutul de comune, dupa ce in urma cu 12 ani au fost facute cu forta, orase, ca sa putem adera la Uniunea Europeana.
De atunci, taxele si impozitele li s-au dublat, apa tot tulbure curge la robinete, iar strazile au ramas neasfaltate.
Suntem in orasul Dragomiresti, judetul Maramures. Toata suflarea din localitate, adica vreo 3 mii de oameni, aspira sa revina la statutul de comuna, ca sa scape de taxele mari, mai mari decal la Cluj, dupa cum spun oamenii.
Domnul Dumitru a fost nevoit sa se imprumute ca sa plateasca impozitul pe casa. "Eu am o pensie 400 lei pe luna si am mers sa platesc impozitul. Fata de anul trecut am platit cu 115% mai mult decat anul trecut. Am platit 448 lei"
Florica, o localnica, povesteste ca "Bem apa minerala, ca nu putem bea de la robinet. Daca bei de la robinet te imbolnavesti."
Convinsi ca tot inainte era mai bine, oamenii au strans peste o mie de semnaturi si au dus tabelul la prefectura.
Aceleasi necazuri le au si oamenii din Dolhasca, judetul Suceava, care vor referendum ca sa schimbe orasul in comuna. Aici nu sunt tramvaie, autobuze sau taximetre, astfel incat cel mai folosit mijloc de transport…este caruta.
"Sunt pensii mici, nu putem plati impozite ca la oras”, spune un localnic. “Dolhasca, numai a oras nu arata!"
Pentru 600 mp de teren, localnicii platesc acum 484 de lei, anual. La sat ar fi platit de 9 ori mai putin.
Aceleasi nemultumiri le gasim si la Tismana, in judetul Gorj, unde oamenii spun ca platesc taxe ca la Targu Jiu, dar nu au niciun avantaj.
Transformarea comunelor in orase a inceput in anii 2000, inainte de integrarea europeana. Ca sa putem adera, Guvernul de atunci a transformat peste 50 de comune in orase. Initial, statutul de oraseni i-a bucurat pe localnici si mai ales pe edili care primeau salarii mai mari. Insa noul cod fiscal a adus impozite si taxe de 10 ori mai mari la oras, fata de cele din mediul rural.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, ue, comuna, oras, primari, dolhasca, tismana, dragomiresti,
Dată publicare:
13-02-2016 20:14