Scolile moderne pe care primarii le tin inchise. Explicatia unui edil: vina e a parintilor, ca nu fac mai multi copii
Sute de mii de euro au fost cheltuiti in zadar pentru modernizarea scolilor si gradinitelor din Dambovita. 37 de unitati de invatamant zac nefolosite, dupa ce Ministerul Educatiei a cheltuit sume colosale ca sa le repare.
Parintii sunt uluiti si nu inteleg de ce autoritatile au pus lacatul pe usa scolilor moderne unde ar fi trebuit sa invete copiii lor si in care au intrat fonduri europene de sute de mii de euro. Asta in timp ce unii dintre primari sustin ca sunt prea multe scoli si prea putini elevi.
Dupa ce s-au investit zeci de mii de lei scoala din satul Greci, comuna Petresti, aceasta s-a inchis, pentru ca erau prea putini copii, sustin responsabilii. Parintii in schimb sunt suparati si spun ca acum sunt nevoiti sa faca naveta ca sa-i duca pe cei mici la cea mai apropiata unitate de invatamant. "Praful s-a ales de ea!”, spune tatal unui elev, care spune ca primarul a desfiintat gradinita si scoala iar acum cei mici sunt nevoiti sa mearga pana la Petresti sau Gaesti.
Explicatia gospodarului comunei i-a lasat pe parinti fara cuvinte.-Sunt foarte suparati, dar nu pe noi trebuie sa fie!”, spune primarul Daniel Lucina Andrei. „Ei sunt cauza, nu? Pentru ca nu mai exista rata de natalitate crescuta"
La scoala din Cojocaru s-au investit in ultimii ani peste 500 de mii de lei. Acoperisul a fost inlocuit, s-au montat geamuri din termopan, iar in clase mobilier nou. Dar fara folos, pentru ca scoala este inchisa. Fostul primar, in mandatul caruia au demarat aceste lucrari, ridica si el din umeri. Nu-si explica de ce, in urma cu cativa ani, aici era necesara o scoala aici iar acum nu este folosita. Da vina tot pe numarul redus de copii.
In timp ce in judetu Dambovita multe unitati scolare s-au inchis, la scoala din Fantanele, comuna Cojeasca, se invata in trei schimburi. Cei de la Inspectoratul Scolar Dambovita dau vina pe edili si spun ca acestia nu i-au consultat atunci cand s-au apucat sa ridice scoli.
"Consultarile noastre cu primarii au fost aproape de nul”, spune profesorul Ovidiu Basceanu, - inspector scolar general adjunct IPJ Dâmbovita „Ce-i drept, nu te poti opune unei hotarari de consiliu local, dar pot sa spun ca daca am fi fost consultati la vremea respectiva poate ca n-ar fi fost obiective care s-au construit oarecum inutil."
Parintii se intreaba acum cine va plati pentru acesti bani risipiti, in timp ce copiii lor vor incepe scoala inghesuiti in cateva clase darapanate.
Sursa: Pro TV
Etichete: dambovita, scoli, fonduri europene, clase, modernizare,
Dată publicare:
02-09-2014 18:45