Orașul în care pensionarii se pregătesc să devină polițiști
Pensionarii din Galaţi se pregătesc să îmbrace uniforma de poliţist. Asta de când au auzit că Poliţia Locală vrea să înfiinţeze un serviciu de voluntariat în care vor fi primite şi persoane de vârstă a treia.
Doar douăzeci de candidaţi vor fi admişi şi, înainte de a fi trimişi în mijlocul acţiunii, pe străzi, vor fi instruiţi serios. Voluntarii trebuie să aibă cazierul nepătat şi să fie în bună condiţie fizică şi psihică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Treaba este cât se poate de serioasă: din cauza că, în Galaţi, există un singur poliţist local la mia de locuitori, e nevoie de voluntari. Primii care ar vrea să poarte ecusonul de agent sunt pensionarii.
Toader Cristea, preşedinte Alianţa Europensionarilor Galaţi: "Noi, pensionarii, mergem prin pieţe şi vedem atâtea infracţiuni. Am vrea să fim alături de ei. Avem foarte multe informaţii de dat, noi vedem foarte multe, dar nu avem cui să i le dăm."
Nimeni nu se aşteapt[ ca poliţiştii-pensionari să alerge după infractori sau să îi încătuşeze pe hoţi. Însă există un domeniu în care este mare nevoie de experienţă şi de ochiul lor vigilent.
Aurelia Matei, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi: "Ne pot sprijini cu informaţii utile de la nivelul cartierelor, acolo unde se întâmplă uneori lucruri pe linie de tulburarea ordinii şi liniştii publice.”
Pensionar: "Să se dea mai multă atenţie şi la pensionari, în aşa fel încât să nu mai fie dezordine. Eu fazele le-am văzut, nu vorbesc mai mult!"
Actualii poliţişti locali sunt încântaţi de ideea că vor avea mai mulţi colegi, fie şi de vârstă a treia.
George Adam, Serviciul Siguranţă Rutieră: "Niciodată nu zicem nu, că nu ar fi utili! Doi, trei, patru colegi în plus, mai ales în situaţiile de aglomeraţie."
Gelu Ciobanu, Serviciul Ordine Publică: "Sunt anumiţi colegi care, datorită acţiunilor periodice care le facem în zonele rău famate, deja au început să ne cunoască. Şi având voluntari, până ajunge să îi cunoască elementele infractoare, putem penetra mai uşor în rândul pieţelor."
Nelu Carp, sef Secţia 1 Poliţie Locală Galaţi: "Chiar dacă sunt pensionari, ne vor ajută în activitatea noastră prin aducerea la cunoştinţă a unor fapte cu caracter contraventional sau penal de pe rază de competenţă."
Că să treacă la fapte, mai este nevoie doar de o hotărâre de consiliu municipal, instituţie care reglementează funcţionarea Poliţiei Locale. Voluntarii nu vor avea dreptul să poarte armă, dar vor folosi însemnele şi legitimaţia de agenţi.