Drama unei familii. Doi pensionari bolnavi abia reușesc să aibă grijă unul de altul

Dată publicare: 07-09-2017 17:31
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Viaţă grea pentru o familie din Bacău. Doi soţi pensionari abia reuşesc să aibă grijă unul de altul, pentru că ambii sunt bolnavi.

Bărbatul, de 61 de ani, este paralizat, după un atac vascular suferit în urmă cu câteva luni. Iar femeia, de 64 de ani, face dializă de mai mult de un deceniu.

Cea mai mare alinare le-o aduc cei de la Crucea Roşie, care vin periodic să îi ajute cu o vorba bună şi cu alimente.

Click aici pentru a face donații pentru Crucea Roșie

Cei doi soţi locuiesc într-o garsonieră de la marginea Bacăului. Şi fiecare zi le-o face mai frumoasă doar amintirea vremurilor trecute. Femeia a lucrat ca vânzătoare până acum 11 ani, când s-a îmbolnăvit şi a trebuit să facă dializă.

Acum, boala o împiedică să fie ca odinioară. Necazurile, însă, au întărit-o. Spune, încrezătoare, că este pregătită să înfrunte orice îi va pune în faţă destinul.

Mariana Kompasz: "Foarte greu. Ne descurcăm, dar ce pot să fac? De dializă depinde viaţa mea şi nu am ce să fac. Dacă nu merg la dializă nu mai trăiesc. Eu de 11 ani fac dializă şi el a avut grijă de mine, iar acum trebuie să am şi eu grijă de el.”

Pe actualul soţ l-a cunoscut în urmă cu câţiva mulţi ani şi au hotărât să îşi alunge unul altuia singurătatea. Bărbatul a fost mereu o fire veselă şi nimic nu îl făcea mai fericit ca pescuitul sau o plimbare în parcul plin de tei înfloriţi.

Însă, la sfârşitul anului, a trecut printr-o experienţă cumplită: un accident vascular l-a lăsat pe jumătate paralizat. Acum abia se mai mişcă prin cameră.

Vasile Dragomir: "Mai fac exerciţii, mai ies puţin pe sala cât pot. Când obosesc, gata, vin în pat şi atât. Asta e ce pot face."

Bărbatul are o fată dintr-o relaţie anterioară. Este educatoare şi îi vizitează ori de câte ori poate, însă şi ea se descurcă destul de greu. Aşa că voluntarii de la Crucea Roşie sunt ca o a doua familie pentru cei doi soţi.

Mariana Kompasz: Fata are fată la facultate, băiat în clasa 12 şi se ocupă de casă. Când eram sănătoasă o ajutam eu pe ea, acum mă ajută ea pe mine.

Dan Babliuc, director Crucea Roşie Bacău: "În funcţie de nevoi, echipa care se deplasează la astfel de situaţii verifică parametrii medicali şi poarte discuţii cu persoana în cauza. Vede care sunt nevoile şi ne străduim să le putem onora."

Voluntarii de la Crucea Roşie îi vizitează pe cei doi măcar o dată pe săptămână. Uniţi în suferinţă, aşteaptă, cu speranţă de zile mai bune.


VIDEO PROTVPLUS.RO