Romanii si lumea intreaga au daruit Pamantului 60 de minute de intuneric
UPDATE: Romanii au gasit ragaz de o ora sa arate ca le pasa de sanatatea planetei si sambata seara au stins luminile in Capitala si in alte 50 de orase din tara. Pentru al treilea an consecutiv au daruit Pamantului cele 60 de minute de intuneric.
Gestul simbolic ne reaminteste ca suntem responsabili de efectul de sera care ne otraveste mediul.
La 20.30, luminile s-au stins la Parlament. In acelasi moment, un grup de biciclisti sosea in Piata George Enescu, punct de pornire, dar si final al circuitului pe care l-au parcurs, pe doua roti, prin Capitala. Impreuna cu alti bucuresteni au urmarit aici concertul ecologic al trupei Sistem si al corului Sound.
In hotelurile din Capitala, care au participat la eveniment, clientii au petrecut Ora Pamantului la lumina lumanarilor.
In Piata Unirii din Cluj sute de studenti cercetasi au celebrat Ora Pamantului prin jonglerii cu flacari si cu sute de lumanari aprinse.
Intr-un restaurant, toti cei aflati la mese au fost surprinsi cand becurile s-au stins si chelnerii au venit cu lumanari. Chiar si bucatarii au gatit in lumina mica a flacarilor.
La Hunedoara, cateva sute de elevi s-au adunat in fata Casei de Cultura, au aprins lumanari si au format cu ele numarul 60.
60 inseamna 60 de minute fara consum de energie.
In cladirea Consiliului judetului Galati, proiectoarele s-au stins fix la 20:30 de minute. La fel s-a intamplat si la Biblioteca, la Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta si la cel de Stiinte ale Naturii.
A fost o ora de intuneric si in Piata Sfatului, din Brasov.
Celor care au participat la eveniment, cativa tineri le-au oferit un show pirotehnic de exceptie si un concert numai cu instrumente acustice.
In oras insa, suporterii nationalei de fotbal nici n-au vrut sa auda de stingerea televizoarelor pe care urmareau meciul cu Bosnia.
Si alte 134 de tari au sarbatorit Ora Pamantului. Timp de 60 de minute, Opera din Sydney, Poarta Brandenburg, Colosseumul si Poarta Indiei si-au stins luminile, in cadrul unei actiuni menita sa traga un semnal de alarma privind pericolul in care se afla planeta.
Opera din Sydney a fost cufundata in intuneric, moment salutat de feriboturile care treceau prin portul metropolei australiene.
Consumul de energie a scazut cu 12%, echivalentul a peste doua milioane de becuri stinse timp de o ora.
"Faptul ca evenimentul a depasit rasa, religia, granitele geografice este un lucru uluitor", a declarat Andy Ridley, director si fondator Ora Pamantului.
World Trade Center 3, cea mai inalta cladire din Beijing, s-a cufundat si ea in bezna timp de 60 de minute. Alte 85 de orase din China au participat la Ora Pamantului.
Rand pe rand s-au stins luminile si in New Delhi. Localnicii au eliberat in aer zeci de lampioane pentru a marca evenimentul si au izbucnit in aplauze cand intunericul a cuprins Poarta Indiei. Lucrurile au decurs exact la fel si in Jakarta sau Hanoi.
Oamenii stransi in fata Portii Brandenburg din Berlin s-au trezit si ei in intuneric.
Luminile s-au stins si in Piata Mare din inima Bruxelles-ului, la Colosseumul din Roma si la Primaria din Viena.
Ora Pamantului a debutat in urma cu 4 ani in Sydney, cand peste doua milioane de oameni si aproximativ 2.000 de companii au stins luminile timp de o ora, pentru a atrage atentia asupra schimbarilor climatice.