Mancarea si energia se scumpesc!
Presiunile internationale vor majora preturile pentru alimente si energie electrica. Avertismentul vine de la FMI si se bazeaza pe situatia mondiala din prezent. Graul se va scumpi primul, din cauza opririi exporturilor din Australia.
Care sunt efectele asupra Romaniei
Importam alimente in proportie mult prea mare pentru a nu fi afectati de anuntatele majorari de preturi. Recoltele de grane nu au fost extraordinare nici in 2010, un an in care productiile au fost afectate de fenomene extreme (inundatii).
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Piata energiei este si ea predispusa la schimbari in aceasta perioada. Asta din cauza aprecierii dolarului, moneda in care sunt tranzactionate principalele unitati pentru consumatori. Pe langa acestea, preturile contin si accize, care sunt impuse de stat si care se pot modifica in functie de cursul valutar.
Pretul petrolului este si el in crestere asa ca se asteapta o urcare a valorilor litrului de benzina si motorina, la pompa, chiar daca acum este la un maxim istoric.
Scumpiri in lant
Preturile pentru porumb si soia au ajuns la maximul ultimelor 30 de luni dupa ce guvernul Statelor Unite si-a redus estimarile in privinta productiei din SUA si Argentina.
Recoltele si exporturile de grau ale Australiei sunt la pamant, in cea mai mare parte a tarii, dupa ploile torentiale si inundatiile fara precedent in istoria acestui stat, scrie Reuters.
In plus, in toamna anului trecut, Rusia a limitat exporturile de cereale dupa ce oficialii au declarat ca s-a obtinut cea mai proasta recolta din ultimul secol.
Executivul Coreei de Sud s-a reunit de urgenta zilele trecute pentru a gasi solutii ca sa combata febra aftoasa la animale, boala care decimeaza efectivele, fapt care ameninta sa ridice preturl carnii.
Ce spune ONU?
Un raport al Organizatiei Natiunilo Unite, dat saptamana trecuta, arata ca preturile pentru mancare, la nivel mondial, au atins un record de crestere in decembrie 2010 si atentiona ca pretul graului continua sa urce.
Rolul Chinei, Indiei si Braziliei
Iar scumpirile sunt intretinute si de noile puteri economice ale lumii - tari cu o populatie foarte mare - iesite din criza economica si care nu au probleme cu datoriile suverane. Este vorba despre China, India si Brazilia, state care 'se bat' acum pentru a face cat mai multe provizii de hrana, si in care inflatia a atins valori de doua cifre.
Pretul graului a crescut cu 47% anul trecut, al porumbului cu 50% si al soia, cu 34%.
Preturile au crescut in 2010, cel mai mult din ultimii cinci ani