Olimpicii romani au ajuns la cele mai prestigioase universitati din lume. Ce i-ar convinge sa se intoarca in tara
Pentru unii elevi de clasa a XII-a, Bacalaureatul este o simpla formalitate.Olimpicii au dat examenul in urma cu o luna si acum au cate un loc asigurat in universitati de prestigiu din lume.
Profesorii din strainatate le-au impus sa obtina note de peste 9,50 la Fizica sau Matematica, insa evaluarile din Romania nu le-au pus nicio problema. Si daca lucrurile nu se indreapta pe piata muncii de la noi, tinerii spun ca nu sunt ispititi de gandul intoarcerii acasa, dupa terminarea studiilor.
Andrei este din Craiova, iar rezultatele foarte bune la olimpiade si concursuri l-au adus in atentia mai multor universitati din Marea Britanie. A ales pana la urma Universitatea din Durham, renumita pentru cercetare.
Andrei Ristea: Eu am aplicat si am fost admis la patru facultati. Conditia lor a fost peste 9:50 la matematica si peste 9 la romana si fizica, iar eu am obtinut 10 la mate si fizica si 9:40 la romana. Se pune mai mult accentual pe nevoile individuale ale elevului si se investeste mai mult
Reporter: Te-ai intoarce in Romania dupa ce termini facultatea?
Andrei Ristea: As vrea sa raman dupa ce termin, o perioada, dupa cativa ani in Marea Britanie dupa care o sa iau o decizie
Alexandra, in schimb, a fost admisa la Cambridge. Acolo va fi colega si cu alti romani. In Marea Britanie, pe langa burse, studentii straini primesc imprumuturi pe care trebuie sa le returneze abia dupa ce se angajeaza.
Alexandra Badut: Nivelul lor de invatamant este mai ridicat se pune mai mult accent pe practica, in cazul meu ingineria
Reporter: Care este postul la care visezi?
Alexandra Badut: Pai bineinteles, voi fi inginer intr-o companie . Sa am un job cat mai dinamic, sa fac ce imi place, sa pun in aplicare ce am am invatat in timpul facultatii
Reporter: Ce ar trebui sa se schimbe in Romania sa te intorci?
Alexandra Badut: Cred ca lumea ar trebui sa fie mai corecta si lucrurile ar merge mai bine.
Cei doi au dat examenul de bacalaureat in urma cu o luna. Acum i-am gasit la Timisoara, unde se pregatesc intens pentru un concurs international de fizica, ce va avea loc in Rusia.
Sandu Golcea, profesor: "Cei care au o cariera remarcabila dintre fostii mei elevi au ramas in strainatate, nu s-au mai intors. La noi deocamdata, dezvoltarea nu e de asa natura incat sa le ofere locuri de munca de foarte inalta calfificare "
Anul trecut, peste 40.000 romani studiau la o universitate din strainatate. Numarul lor este in continua crestere, pentru ca in perioada cursurilor, participa si la multe stagii de pregatire care ii ajuta sa-si gaseasca apoi un loc bun de munca. Cei mai multi au ales Marea Britanie, Danemarca ori Statele Unite ale Americii.