BACALAUREAT 2016. Elevii au sustinut proba de competente digitale. "Stau pe Facebook, aici ma descurc 100%"
Examenul de bacalaureat a continuat, marti, cu proba de competente digitale. Absolventii de liceu s-au prezentat optimisti in fata comisiei, nu de alta, dar isi petrec mare parte din timp,pe internet.
Multi recunosc insa, ca sunt asi pe retelele de socializare, dar se descurca mai greu sa editeze un document ori sa faca un tabel.
La proba de competente digitale, absolventilor li s-a cerut sa arate ca stiu sa utilezeze internetul si pachetul Microsoft Office. Mihai e increzator.
Mihai: "In principal lucrezi in Power Point, Excel, Word, intri pe net, cauti informatii, le scrii pe foaie, le pui in documente"
Alti colegi spun ca au invatat singuri sa foloseasca diverse programe si aplicatii.
"Stau si acasa pe internet, mai si prind cate ceva..."
Vintila Mihailescu, antropolog: "Invata, poate chiar mai mult decat alte generatii, dar altfel. Mai mult si mai precis. Nu exista niciun fel de contradictie, statistic vorbind, intre premiantii clasei si cei care sunt mai activi pe internet. "
Cu toate acestea, unii folosesc internetul doar pentru socializare, filme si muzica. Este si cazul Danei care marturiseste cu sinceritate ca nu se descurca.
Dana: Ma chinui, trebuie sa iau acolo ceva.
Reporter: Te pricepi sa umbli pe Facebook?
Dana: Foarte bine pe Facebook. Acolo pot sa iau experimentat 100%.
Reporter: "Ce faci pe internet?
Tanar: Pai stau de facebook, trimit mesaje pe whatsapp..."
Asadar, desi tinerii au telefoane inteligente, tablete si laptopuri, multi dintre ei folosesc tehnologia doar pentru distractie si nu au competente reale. Specialistii in IT spun ca acest lucru se va vedea cand vor ajunge pe piata muncii.
Irinuca Vaduva, reprezentantul unei fundatii pentru educatie IT: "Putem spune ca acesti tineri sunt familiarizati cu mediul digital, au acces la mediul digital, dar nu detin competente digitale. a utiliza facebook-ul nu inseamna ca detii cunostintele de a utiliza un computer."
Potrivit unei cercetari realizate de SNSPA in 4 licee teoretice din Bucuresti, elevii petrec mai bine de 3 ore pe retelele de socializare sau vizionand filme. Doar jumatate dintre ei utilizeaza internetul pentru scoala.