Oktoberfestul local transforma berea in bautura toamnei in Romania. Festivaluri in orase cu traditie
Berea este oficial bautura inceputului de toamna in Romania. In orasele cu traditie au inceput deja festivalurile, unde este o provocare sa stai demn pe picioare, in conditiile in care consumul se masoara in tone si nu in litri.
La Brasov a inceput Oktoberfest, inspirat din celebrul eveniment bavarez, iar la Mures s-a dat startul Festivalului Hameiului.
Mii de oameni s-au adunat in centrul Brasovului sa ia parte la Oktoberfest 2013, iar multi nu s-au pierdut cu firea cand au vazut atatea butoaie pline.
"Cat am avut bani am baut,
- Cat?
- Nu a avut, a imprumutat. Ne-a trecut in caiet. De acum, in 6 luni pot sa beau apa pentru ca o sa fac sprit cu ce am baut pana acum"
Euforia le-a aprins unor petrecareti calcaile dupa ospataritele care abia pridideau sa le aduca halbele.
Numai anul trecut s-au baut peste 120 mii de halbe de bere si s-au mancat aproape 30 de mii de carnaciori, un record usor de depasit, si-au spus bautorii consacrati. Au timp sa demonstreze ca nu este doar o vorba inca 9 zile si 9 nopti de acum inainte.
Spectacolele din istoria hameiului, prezentate de cavalerii cetatii medievale din Sighisoara, au fost urmarite cu multa nerabdare de cei care au venit cu alt scop la festival: sa bea multa, multa bere.
Excelent, in special datorita berii, care nu pare sa fie o problema in Mures - judetul in care se cultiva 85 la suta din productia de hamei a Romaniei.
"Inima hameiului si a berii este in Sighisoara", spune Akos Mora, organizator Festivalul Hameiului.
Din pacate, aceasta inima a hameiului se micsoreaza drastic. Suprafata cultivata in tara noastra a scazut de zece ori in ultimii 20 de ani.