Oferta statului francez pentru a scapa de tiganii care cersesc aici: "Multumim la francezi, sa le dea Dumnezeu sanatate"

Ultima actualizare: 09-09-2015 06:54

Un loc de munca in Romania, renovarea locuintei, asigurare de sanatate, dar si ajutor pentru integrarea copiilor in scoli. Asa suna noua oferta a statului francez  pentru tiganii care cersesc in Hexagon.

Vizate sunt toate persoanele care doresc sa fie repatriate voluntar. Francezii au incercat si in 2008 sa scape de cersetorii nostri. Atunci le-au dat bani sa vina acasa si sa isi faca ferme, insa dupa un an s-au trezit iar cu ei.

Daca vor exista doritori aceste scene s-ar putea repeta pe aeroportul din Timisoara. In urma cu cativa ani sute de tigani din satul Berini, au plecat increzatori catre Franta dupa ce s-a dus vestea ca ar putea sa primeasca mii de euro ca sa isi infiinteze ferme de animale.

Calin Novacovici - tigan repatriat: "Ne-am dus in sat la cersit, oricum a fost mai bine acolo ca in Romania. Ne-au promis ca ne dau 3500 de euro de persoana si pana la urma nu ne-au mai dat nimic. "

Cand au auzit ca statul francez da noi semne de generozitate gandul de plecare a reaparut. Maria Novacovici: "Daca nu se da ce s-o promis, luam si plecam in Franta. Ca n-avem ce sa facem."

Acum Oficiul Francez pentru Imigrari a semnat un nou acord cu autoritatile din Timis, Bihor, Alba, Dolj si Mehedinti. De aceasta data, o asociatie coordonata de statul francez ii va monitoriza indeaproape pe tiganii repatriati.

Adrian Mirescu, expert minoritatea rroma la Prefecatura Timis: "Un ajutor de urgenta care presupune renovarea unei locuinte daca exista, dupa care sunt ajutoare pentru plata asigurarilor de sanatate, chiar acordarea unor subventii angajatorilor care angajeaza aceste persoane."

In 2008, doar 10% dintre cei repatriati au primit ajutoarele promise: bani pentru a infiinta o ferma de animale, restul au ramas numai cu ajutorul de 220 de euro. Chiar si asa multi dintre cei care si-au facut ferme, le-au vandut dupa un an - perioada obligatorie stabilita de statul francez.

Georgina Neda - tigan repatriat: "Le-au vandut, or facut cash, avere. Multumim la francezi, sa le dea Dumnezeu sanatate."

Primele persoane repatriate in urma noului acord ar putea ajunge in Romania inainte sa vina iarna.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO