Obiceiuri la romani, in Sambata Patimilor. Femeile nu trebuie sa guste din bucatele preparate pentru masa de Paste

Paste

In judetul Gorj sambata este ziua in care se spune ca este bine sa fie jertfit mielul si in care se pregatesc bunatatile pentru masa de Paste, dar gospodinele nu trebuie sa guste din ele pentru a nu se dedulci.

In satele Gorjului, dupa Slujba Prohodului, oamenii se retrageau la crucile mortilor din cimitire unde aprindeau lumanari si ii "cantau" (boceau) pe morti in credinta ca acest bocet este auzit de cei trecuti in lumea celor drepti.

Pe Valea Jalesului, de la biserica oamenii se intorceau acasa cu lumanarile aprinse si nimeni nu intra inauntru pana nu inconjura casa ca sa fie ferita de boli, sa fie bine tot anul si sa se praseasca vitele, pasarile etc. Aceste lumanari se pastrau la icoana, aprinzandu-se ori de cate ori e pericol de furtuna, ori de trasnet, ori pentru a feri casa si gospodaria de boli.

In Vinerea Patimilor era bine sa tii post negru, iar la Runcu oamenii ajunau si in ziua de sambata.

In ziua de sambata era taiat mielul, o jertfa intr-o perioada de renastere simbolica a timpului. Sambata Patimilor era ziua in care se pregateau bucatele pentru masa de Paste, dar nimeni nu gusta din ele pentru a nu se dedulci.

Citește și
Masa de paste
O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

Astfel, oamenii isi pastrau curatenia sufleteasca, iar pentru curatenia trupeasca se imbaiau. In dimineata de Paste, la Campofeni oamenii se spalau in apa in care era pus un ou rosu si un ban de argint, la Runcu credinciosii se scaldau chiar in rau, iar la Brosteni, tot in noaptea de sambata spre duminica ei se imbaiau imbracati cu hainele vechi si se intorceau repede acasa sa se imbrace cu cele noi, trecute pe la gura sobei de trei ori ca acela care le imbraca sa fie precum carbunele de rosu si fierbinte.

In multe din satele judetului, sambata seara se asezau glii de iarba verde la pragul fiecarei usi de la casa, pivnita si grajd peste care oamenii treceau a doua zi. In unele localitati in loc de glii era presarata pe prag iarba sau alte verdeturi (frunze de tei, stejar, plop), verdeata avand semnificatia biruintei reinvierii naturii si bucuria acestei reinvieri, concomitent cu Invierea Domnului Iisus Hristos.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cum tratam excesele alimentare de la masa de Paste. O plimbare alerta si plantele medicinale, ideale pentru o digestie usoara
Cum tratam excesele alimentare de la masa de Paste. O plimbare alerta si plantele medicinale, ideale pentru o digestie usoara

Trei zile de sarbatoare pot veni la pachet si cu excese alimentare. Sau cel putin cu mese bogate, care pun la bataie toate enzimele organismului.

O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru
O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.