Cum tratam excesele alimentare de la masa de Paste. O plimbare alerta si plantele medicinale, ideale pentru o digestie usoara
Trei zile de sarbatoare pot veni la pachet si cu excese alimentare. Sau cel putin cu mese bogate, care pun la bataie toate enzimele organismului.
Pledam pentru moderatie si va spunem doua trucuri prin care - in caz ca ati exagerat - va puteti echilibra.
Drob, ciorba de miel, friptura cu garnitura, cozonac, pasca, oua rosii... Daca simtiti senzatia de greata dupa o masa imbelsugata, opriti-va si iesiti la aer. Nu doar sa schimbati mediul, ci sa faceti o plimbare in ritm alert. Miscarea accelereaza toate functiile metabolice. Implicit, digestia. De fapt, ideal ar fi sa va asezati la masa dupa acest tip de efort.
"Ar fi bina a mancanam alimente bogate in carbohidrati pe care ii consumam in timpul efortului, o cantitate destul de importanta de glycogen muscular si o cantitate de proteine care sa acopere necesarul organismului pentru refacerea tesutului muscular, deci o masa adecvata ar fi legume cu carne, un ou, salate", a spus dr. Serban Damian, nutritionsit.
In efortul metabolic pot ajuta si plantele medicinale, care contin enzime vegetale. Acestea vin in sprijinul enzimelor pe care le fabrica organismul fiecaruia, stimuleaza secretia sucurilor digestive, combat balonarea si reduc spasmele intestinale, favorizand digestia alimentelor.
"Pentru o digetie usoara recomand combinatia de fructe de coriandru, frunze de dafin, rizomi de obligeana si ghimbir, radacina de gentiana, extract de papaya si ananas plus seminte de mustar. La Orastie am optat pentru aceasta combinatie de plante medicinale care stimuleaza digestia alimentelor datorita continutul de enzyme vegetale. De asemenea, inhiba formarea gazelor intestinale, combatand balonarea, elimina senzatia de greata si plenitudine", a spus dr. Carmen Nonn, specialista apifitoterapie.
Fructul de papaya contine enzima numita papaina. Are efecte asemanatoare pepsinei, enzima secretata de stomac. Regleaza activitatea secretorie a stomacului, ficatului si pancreasului stimuland si secretia biliara. Ananasul, descoperit de Cristofor Columb, contine bromelaina, capabila sa degradeze proteinele animale din mesele bogate. Frunzele de dafin sunt, de asemenea, un stimul grozav pentru digestie, nu doar un condiment, fiind foarte utile in indigestii si balonari.
"Recomand aceasta combinatie de plante medicinale in digestia lenta, indigestie, hipoaciditate, greata, balonari, colici sau pentru usurarea digerarii alimentelor dupa mese copioase", a spus dr. Carnen Nonn.
Si inca un aspect. Cantitatea de alimente ingerate trebuie sa tina seama de starea generala de sanatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, sanatate, alimentatie, ceai, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-04-2015 22:05