O tanara de 21 de ani a primit un rinichi donat de tatal ei. Operatia, realizata gratuit de medici romani si elvetieni
In plin scandal legat de sistemul de transplant din Romania, apare si prima realizare a unui spital privat in domeniu: la Brasov o tanara de 21 de ani a primit rinichiul donat chiar de tatal ei.
Operatia, care a durat zece ore, a fost realizata in mod gratuit de o echipa de medici romani si elvetieni. Doctorii spun ca ambii pacienti se simt bine si ca isi doresc ca asemenea interventii sa devina o obisnuita si in spitalele private.
Tanara care a fost operata era dependenta de dializa, dupa ce amandoi rinichii au cedat, macinati de boala. Tatal ei de 42 de ani s-a dovedit a fi compatibil si a luat legatura cu spitalul din Brasov, care tocmai primise acreditarea pentru a realiza transplanturi. Formalitatile s-au derulat rapid si medicii romani i-au invitat pe specialistii din Elvetia sa-i asiste la operatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. Dr. Christophe Iselin, medic specializat in prelevare de organe: "Cand vad donatorul, ma gandesc de fiecare data ca el va trebui sa traiasca pana la varsta de 85 de ani cel putin si tocmai de aceea trece printr-o analiza foarte detaliata."
Prelevarea rinichiul sanatos de la donator a durat 6 ore, iar transplantarea catre fiica sa alte 4. Operatia nu a fost lipsita de emotii.
Prof. Dr. Eduardo Schiffer, medic anestezist: "Am avut niste particularitati anatomice neasteptate in cazul donatorului si ne-am doarit ca la fiecare pas sa tinem cont de siguranta."
Mihaela Verzan, medic specialist nefrolog: "Dupa externare ea va continua sa primeasca tratament imuno supresor toata viata, tratament oral."
Medicul roman care a coordonat echipa este specializat in afara tarii dar s-a intors aici in urma cu 6 ani pentru a-si implini visul de a infiinta un centru de tranplant modern in Romania.
Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant renal: "Prevederile legale sunt discriminatorii pentru ca se specifica ca centrele private nu au acces la programul national dect daca centrele de stat sunt depasite ca volum deactivitate deci va trebui sa definim ce inseamna depasiti ca volum de activitate"
Dr. Christian Toso, medic specializat in transplant de organe: "Trebuie sa stiti ca in europa este o obisnuinta ca si spitalele private sa faca interventii de transplant de rinichi// diferenta este ca se face transparent si cu un nivel foarte inalt de siguranta."
In tara noastra, pe lista de asteptare pentru transplant renal sunt deja 4.000 de pacienti, iar anual spitalele de stat realizeaza aproximativ 300 de asemenea interventii.