Razboi intre Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant. La Spitalul Sf. Maria va fi declansata o ancheta penala

×
Codul embed a fost copiat

Este razboi intre Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant dupa ce a avut loc un amplu control care vizeaza toate spitalele implicate in prelevarea si transplantarea de organe.

Rezultatul arata ca unele avize de functionare s-ar fi dat prea usor. Interventiile chirurgicale care salveaza vieti vor continua, insa oficialii vor face noi verificari pentru a descoperi toate neregulile. La Spitalul Sf. Maria, nu vor incepe transplanturile de plamani, insa va fi declansata o ancheta penala. Managerul spitalului Sf. Maria il acuza pe Voiculescu de abuz in serviciu pentru ca a blocat transpantul de plamani si a depus plangere penala.

Narcis Copca: "Mi-a trimis si Inspectia Sanitara de Stat sa verifice sa ne dea afara. Va anunt ca Inspectia Sanitara trimisa de domnul ministru a stat doua zile, ca a gasit totul perfect."

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii sustine ca investigatia facuta la spitalul Sf. Maria ar fi aratat ca institutia nu indeplineste toate conditiile ca sa se realizeze acest tip de operatii.

Prof. dr.Ioan Cordos: ''Centrul de la Sf Maria nu are pneumologii si infrastructura de urmarire a pacientului transplantat"

Citește și
Vlad Voiculescu
Proiectul care schimba regulile in Sanatate. Vlad Voiculescu: "Deschidem sistemul tuturor profesionistilor"

Oficialii sustin ca Spitalul Sfanta Maria nu are o echipa medicala permanenta care sa asigure astfel de operatii.

Anca Popa, vicepresedintele ANTP: ''Acest lucru e imposibil deocamdata, un transplantat pulmonar are complicatii, ai nevoie de un cardiolog, pneumolog, urolog, psiholog''

In acelasi timp insa, Agentia Nationala de Transplant a avizat spitalul.

Radu Deac, seful ANT: ''In dosarul pe care m-am bazat sunt toate aceste contracte, pe toate aceste specializari…”

Diferentele dintre informatiile din hartii si cele din teren, au fost verificate de ministerul sanatatii. Cercetarea s-a extins la toate spitalele care se ocupa de prelevarea de organe si realizarea de transplanturi. Oficialii sustin ca sectiile de terapie intensiva din patru spitale nu au un electro-encefalograf propriu, aparat esential in definirea mortii cerebrale si trebuie sa apeleze la alte sectii din spital.

Iar la nivel Agentiei Nationale de Transplant nu exista o lista nationala a pacientilor care asteapta o asemenea interventie.

Vlad Voiculescu: ''Nu exista proceduri..nu exista niciun registru pentru fiecare organ prelevat, nu a fost eleborat un proiect de ordin destinat transplantului, a fost incalcata legea 95. Spitalele au listele proprii de asteptare''

Radu Deac, seful ANT: ''Noi asta incercam si nu am reusit. Deocamdata listele sunt pe centre. Eu nu pot sa ma duc sa verific sefii ...''

In raportul Ministerului Sanatatii se vorbeste si despre posibile conflicte de interese.

Dan Luscalov: ''Nu vreau sa dau mai multe detalii pentru ca ar insemba sa ma antepronunt si lasam ANI sa spuna daca au fost facute corect sau nu. "

Cum raspunde seful agentiei de transplant acestor acuzatii?

Radu Deac
: ''E un subiect mai complex, am sa studiez si o sa va dau un raspuns, sa vedem lucrurile care se pot indrepta, sa schimbam ce e de schimbat''

Ministrul Sanatatii a precizat ca vor fi controlate toate spitalele in care se face prelevare de organe, iar o comisie de specialisti din strainatate va inspecta conditiile de la spitalul Sf. Maria.

Voiculescu: "Nereguli la ANT si la 4 spitale. Sunt suspiciuni privind cheltuirea banilor publici, vor fi sesizari penale"

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca raportul Corpului de control arata ca sunt nereguli la Agentia Nationala de Transplant si la 4 spitale din Braila, Alba Iulia, Ploiesti si Resita.

Unitatile medicale unde au fost gasite nereguli de catre inspectorii Corpului de control al MS sunt din Braila, Alba Iulia, Ploiesti si Resita, fiind vorba despre spitalele judetene.

Ministrul a precizat ca in urma controlului la Agentia Nationala de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea si transplantul de organe.

"Pentru derularea acestui proiect au fost incheiate conventii civile de prestari servicii intre Agentia Nationala de Transplant, reprezentata de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, in calitate de director executiv, si prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian", a spus Voiculescu.

De asemenea, au fost incheiate contracte de prestari servicii intre Dan Adrian Luscalov, in calitate de director executiv al ANT si doctorul Andei Nica, in calitate de director adjunct al ANT.

Ministrul a precizat ca a decis sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, care sa verifice daca exista un posibil conflict de interese si o eventuala incompatibilitate la semnarea conventiilor civile.

Vlad Voiculescu a mai spus ca exista suspiciuni legate de moul in care au fost cheltuiti bani publici. El a dat ca exemplu cazul achizitiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de soferul institutiei, care era angajat cu jumatate de norma la Departamentul Achizitii. In fata Corpului de Control, acesta a declarat in scris ca nu stie ce a semnat.

"Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals si uz de fals", a precizat ministrul Sanatatii.

Articol recomandat de sport.ro
Cântăreața iubită de toată planeta s-a dus să-l vadă pe Messi și a plecat cu tricoul lui acasă! L-a scos la licitație
Cântăreața iubită de toată planeta s-a dus să-l vadă pe Messi și a plecat cu tricoul lui acasă! L-a scos la licitație
Citește și...
Motivul pentru care medicii romani au inceput sa se mute in mediul rural.
Motivul pentru care medicii romani au inceput sa se mute in mediul rural. "Nu gasim in spitale mai mari ce gasim aici"

"Conditiile de lucru sunt foarte bune" - asta vor sa auda medicii, ca sa fie convinsi sa lucreze in mediul rural. Dar conditii intr-adevar decente pentru specialisti se gasesc doar in cateva orase mici sau comune din tara.

Proiectul care schimba regulile in Sanatate. Vlad Voiculescu:
Proiectul care schimba regulile in Sanatate. Vlad Voiculescu: "Deschidem sistemul tuturor profesionistilor"

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii.

80% din spitale functioneaza in cladiri subrede, in timp ce noile investitii au fost oprite:
80% din spitale functioneaza in cladiri subrede, in timp ce noile investitii au fost oprite: "Nici Trump nu are banii astia"

''80 la suta dintre spitale ar trebui inchise, daca am respecta toate regulile'', asa suna avertismentul lansat chiar de ministrul Sanatatii.

Recomandări
Anul universitar 2023-2024, debut cu multe probleme și cu studenți puțini și nemulțumiți. Cum s-a ajuns în această situație
Anul universitar 2023-2024, debut cu multe probleme și cu studenți puțini și nemulțumiți. Cum s-a ajuns în această situație

Anul universitar a început cu studenți puțini, dar multe probleme. Ministrul Educației anunță festiv lansarea unor programe care să-i țină pe tineri la cursuri până la finalul facultății.

Cantități mari de fentanil, furate din farmacia Spitalului Județean Pitești. Medicamentul poate avea efect letal
Cantități mari de fentanil, furate din farmacia Spitalului Județean Pitești. Medicamentul poate avea efect letal

25 de fiole de fentanil, un opioid puternic cu efect letal dacă nu este folosit corespunzător, au dispărut din farmacia Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Mesajul unui rector la început de an universitar: Nu vă limitați la conținutul de pe TikTok și Instagram
Mesajul unui rector la început de an universitar: Nu vă limitați la conținutul de pe TikTok și Instagram

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), profesorul Sorin Radu, i-a îndemnat pe cei 15.000 de studenţi să înveţe ca să îşi facă un viitor şi să nu citească doar mesajele de pe TikTok şi Instagram, scrie Agerpres.