Bolnavii, prinsi la mijloc in scandalul transplanturilor. Spitalul Sf. Maria sustine ca pacientii nu vor sa mearga la Viena

Ultimul update: Vineri 02 Decembrie 2016 07:18
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2016 17:43
Categorie: Sanatate

''Echipa medicala este pregatita oricand pentru transplant de plamani, lipseste doar finantarea", sustine conducerea spitalului Sfanta Maria din Capitala. Ministrul nu e insa de acord.

Pe lista spitalului sunt 3 pacienti care asteapta sa fie operati, insa ministerul Sanatatii nu aproba plata pana cand neregulile descoperite de inspectia sanitara nu vor fi remediate. Intre timp o femeie din Romania a suferit un transplant de plamani la Viena, acolo unde sunt trimisi bolnavii de la noi, printr-un acord european.

Constantin Stan sufera de 15 ani de o boala grava de plamani si singura lui sansa este transplantul. Nu vrea sa mearga la Viena pentru operatie si s-a inscris pe lista de asteptare la Sfanta Maria, cu toate ca spitalul nu are voie deocamdata sa faca astfel de interventii. ''Trebuie sa mai mearga cineva cu mine...cine ii plateste cazarea, mancarea...?'', spune el.

Alaturi de Constantin, pe lista de asteptare mai sunt 2 pacienti. Un al patrulea a murit asteptand aprobarea operatiei. ''A spus ca astepta foarte mult sa mearga la Viena si i-au sugerat sa ramana aici ca se va face operatia si aici, si atunci a fost transferat imediat pe lista asta'', spune Constantin Stan.

Niciunul, sustine sustine echipa medicala care ar trebui sa faca transplantul in Romania, nu vrea sa mearga la Viena pentru operatie. Conducerea spitalulului Sfanta Maria sustine ca poate incepe operatiile si maine, daca ministerul Sanatatii deblocheaza banii necesari. 87 de mii de euro ar costa la noi un transplant, in timp ce la Viena, cu tot cu transport, internare si controale, poate ajunge la 120 de mii de euro. In ambele cazuri plateste statul roman.

Ministrul Sanatatii spune insa ca la noi nu sunt conditii pentru desfasurarea in siguranta a interventiilor. Doctorii, de pilda, au fost scoliti la Hanovra, dar unii dintre ei ar trebui sa vina de la spitalele Colentina si Elias la Sfanta Maria. Dr. Narcis Copca: ''Trebuie sa vina la control din 6 in 6 luni... preferam sa il facem la Colentina''

Plimbarea unui bolnav transplantat de la un spital la altul nu este in regula, sustine ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu. In centrul in care a avut loc intrerventia chirurgicala trebuie sa se faca si controale postoperatorii, iar echipa medicala sa nu fie chemata de la alte spitale in cazul in care apar complicatii si bolnavul are nevoie de ajutor.

Intre timp, o pacienta din Romania, Cerasela, a suferit azi-noapte la Viena un transplant de plamani si se simte foarte bine. Romani sunt in prezent pe lista din Austria pentru un transplant de plamani. 38 de romani au fost operati acolo cu succes in ultimii sase ani.

Scandalul intre Agentia Nationala de Transplant si Ministerul Sanatatii continua. Acuzatiile aduse de cele doua parti
Scandalul intre Agentia Nationala de Transplant si Ministerul Sanatatii continua. Acuzatiile aduse de cele doua parti
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripă, spitale
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate