Bolnavii, prinsi la mijloc in scandalul transplanturilor. Spitalul Sf. Maria sustine ca pacientii nu vor sa mearga la Viena

Ultimul update: Vineri 02 Decembrie 2016 07:18
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2016 17:43
Categorie: Sanatate

''Echipa medicala este pregatita oricand pentru transplant de plamani, lipseste doar finantarea", sustine conducerea spitalului Sfanta Maria din Capitala. Ministrul nu e insa de acord.

Pe lista spitalului sunt 3 pacienti care asteapta sa fie operati, insa ministerul Sanatatii nu aproba plata pana cand neregulile descoperite de inspectia sanitara nu vor fi remediate. Intre timp o femeie din Romania a suferit un transplant de plamani la Viena, acolo unde sunt trimisi bolnavii de la noi, printr-un acord european.

Constantin Stan sufera de 15 ani de o boala grava de plamani si singura lui sansa este transplantul. Nu vrea sa mearga la Viena pentru operatie si s-a inscris pe lista de asteptare la Sfanta Maria, cu toate ca spitalul nu are voie deocamdata sa faca astfel de interventii. ''Trebuie sa mai mearga cineva cu mine...cine ii plateste cazarea, mancarea...?'', spune el.

Alaturi de Constantin, pe lista de asteptare mai sunt 2 pacienti. Un al patrulea a murit asteptand aprobarea operatiei. ''A spus ca astepta foarte mult sa mearga la Viena si i-au sugerat sa ramana aici ca se va face operatia si aici, si atunci a fost transferat imediat pe lista asta'', spune Constantin Stan.

Niciunul, sustine sustine echipa medicala care ar trebui sa faca transplantul in Romania, nu vrea sa mearga la Viena pentru operatie. Conducerea spitalulului Sfanta Maria sustine ca poate incepe operatiile si maine, daca ministerul Sanatatii deblocheaza banii necesari. 87 de mii de euro ar costa la noi un transplant, in timp ce la Viena, cu tot cu transport, internare si controale, poate ajunge la 120 de mii de euro. In ambele cazuri plateste statul roman.

Ministrul Sanatatii spune insa ca la noi nu sunt conditii pentru desfasurarea in siguranta a interventiilor. Doctorii, de pilda, au fost scoliti la Hanovra, dar unii dintre ei ar trebui sa vina de la spitalele Colentina si Elias la Sfanta Maria. Dr. Narcis Copca: ''Trebuie sa vina la control din 6 in 6 luni... preferam sa il facem la Colentina''

Plimbarea unui bolnav transplantat de la un spital la altul nu este in regula, sustine ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu. In centrul in care a avut loc intrerventia chirurgicala trebuie sa se faca si controale postoperatorii, iar echipa medicala sa nu fie chemata de la alte spitale in cazul in care apar complicatii si bolnavul are nevoie de ajutor.

Intre timp, o pacienta din Romania, Cerasela, a suferit azi-noapte la Viena un transplant de plamani si se simte foarte bine. Romani sunt in prezent pe lista din Austria pentru un transplant de plamani. 38 de romani au fost operati acolo cu succes in ultimii sase ani.

Scandalul intre Agentia Nationala de Transplant si Ministerul Sanatatii continua. Acuzatiile aduse de cele doua parti
Scandalul intre Agentia Nationala de Transplant si Ministerul Sanatatii continua. Acuzatiile aduse de cele doua parti
VIDEO PROTVPLUS.RO
prelevare organe
O femeie din Iași a primit un transplant de rinichi, după 18 ani de dializă
Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Fetiță de 9 ani trimisă în judecată de CAS, pentru neplata unor analize. Cum s-a creat situația absurdă
Medic de la Oradea, concediat pentru comportament neprofesionist: ”Pacienta oricum va muri”
Sorina Pintea, reacție după moartea tânărului din Neamț. ”Transferul s-a făcut în momentul potrivit”
Medicul român din Belgia care l-a tratat pe tânărul ars, în pragul lacrimilor: ”Era ziua lui”
Ars
Tânărul ars din Neamț, care a fost transferat cu greu în Belgia și cu 2 bacterii, a murit
Premieră în Bacău. Medicii au reușit să reconstruiască parțial craniul unui tânăr
Anunțul ministrulului Sănătăţii privind protocoalele cu spitalele de mari arşi din Europa
FACIAS, apel la Ministerul Sănătății privind criza gărzilor de noapte: ”O gardă durează 33 de ore”
Tânărul rănit în Neamț a fost trimis în Belgia și cu 2 bacterii. Reacția medicilor din Charleroi
Leziunea care nu se vindecă în 6 săptămâni trebuie să trimită pacientul la medic. Împreună, putem SKINba lumea în bine