O paine coapta acum un secol, expusa la muzeul din Galati. Povestea celui mai vechi produs de panificatie din Romania
Cel mai vechi produs de panificatie din tara noastra, o paine coapta in urma cu mai bine de un secol, sta la loc de cinste la Muzeul de Istorie din Galati.
Pastrata in cutia originala in care a fost donata de un marinar, pe numele sau Vasile Pamfile, arata de parca abia a fost scoasa din cuptor. Specialistii incearca sa inteleaga cum a fost posibil totusi sa isi pastreze aspectul de proaspat.
In martie 1915, Scoala nr. 6 de baieti din Galati, unde functiona un muzeu de istorie, primea o donatie inedita din partea marinarului Vasile Pamfile, o paine adusa din Italia.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Pamfile a cumparat painea de la Serbarile Columbiene organizate la Genova, cand se sarbatoreau 400 de ani de la descoperirea Americii. El facea parte din echipajul crucisatorului romanesc Elisabeta.
Painea a fost expusa in muzeul din Galati pana in anii '70, cand reprezentantii regimului comunist au retras-o.
Cristian Caldararu, direrctor Muzeul de Istorie Galati:
"Posibil sa fi venit vreun ordin ca n-are ce cauta o paine din regimul burghezo-mosieresc intre exponatele care erau aduse."
Au trecut ani buni pana cand painea a fost redescoperita. Totusi, in mod inexplicabi, arata la fel ca acum 123 de ani.
Cristian Caldararu, director Muzeul de Istorie Galati: "A ramas in depozit pana in 2009, cand am redescoperit-o in urma unui inventar efectuat la bunurile muzeistice. Am gasit intr-o cutie. Am fost impresionat de faptul ca nu prezenta nicio urma de mucegai."
Cel mai probabil, spun specialistii, painea s-a uscat intr-un mediu lipsit complet de umiditate.
In zilele noastre, cu tehnici evoluate si proceduri elaborate de introducere a conservantilor in alimentatie, painea nu rezista nici macar o saptamana.
Conducerea Muzeului de Istorie din Galati a initiat o corespondenta cu primaria din Genova, pentru a duce exponatul si in Italia, acolo unde a fost fabricat.