O paine coapta acum un secol, expusa la muzeul din Galati. Povestea celui mai vechi produs de panificatie din Romania

Dată publicare: 22-02-2015 18:18
Dată actualizare: 25-02-2015 00:05


Cel mai vechi produs de panificatie din tara noastra, o paine coapta in urma cu mai bine de un secol, sta la loc de cinste la Muzeul de Istorie din Galati.

Pastrata in cutia originala in care a fost donata de un marinar, pe numele sau Vasile Pamfile, arata de parca abia a fost scoasa din cuptor. Specialistii incearca sa inteleaga cum a fost posibil totusi sa isi pastreze aspectul de proaspat.

In martie 1915, Scoala nr. 6 de baieti din Galati, unde functiona un muzeu de istorie, primea o donatie inedita din partea marinarului Vasile Pamfile, o paine adusa din Italia.

Pamfile a cumparat painea de la Serbarile Columbiene organizate la Genova, cand se sarbatoreau 400 de ani de la descoperirea Americii. El facea parte din echipajul crucisatorului romanesc Elisabeta.

Painea a fost expusa in muzeul din Galati pana in anii '70, cand reprezentantii regimului comunist au retras-o.

Cristian Caldararu, direrctor Muzeul de Istorie Galati:
"Posibil sa fi venit vreun ordin ca n-are ce cauta o paine din regimul burghezo-mosieresc intre exponatele care erau aduse."

Au trecut ani buni pana cand painea a fost redescoperita. Totusi, in mod inexplicabi, arata la fel ca acum 123 de ani.

Cristian Caldararu, director Muzeul de Istorie Galati: "A ramas in depozit pana in 2009, cand am redescoperit-o in urma unui inventar efectuat la bunurile muzeistice. Am gasit intr-o cutie. Am fost impresionat de faptul ca nu prezenta nicio urma de mucegai."

Cel mai probabil, spun specialistii, painea s-a uscat intr-un mediu lipsit complet de umiditate.

In zilele noastre, cu tehnici evoluate si proceduri elaborate de introducere a conservantilor in alimentatie, painea nu rezista nici macar o saptamana.

Conducerea Muzeului de Istorie din Galati a initiat o corespondenta cu primaria din Genova, pentru a duce exponatul si in Italia, acolo unde a fost fabricat.

Tags: paine, exponat, muzeu,


VIDEO PROTVPLUS.RO