Sansa unica pentru absolventii de liceu care NU au luat Bacalaureatul. Cum se pot inscrie la universitati, din septembrie

Dată publicare: 03-08-2014 20:55
Dată actualizare: 06-08-2014 07:05


Tinerii care nu au luat bacalaureatul pot totusi sa-si vada mai departe de studii. Din septembrie, se pot inscrie in noile colegii, care se vor infiinta in cadrul universitatilor.

Metodologia de admitere a fost trimisa, iar in cateva saptamani se vor face inscrieri. Fiecare institutie isi stabileste singura numarul de locuri. Cursurile nu vor fi insa gratuite nici la stat.

Admiterea se va face pe baza certificatului de absolvire, nefiind necesara diploma de bacalaureat, iar numarul de locuri va fi stabilit de inspectoratele scolare sau direct de universitati.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti este una dintre institutiile care vor avea din toamna astfel de cursuri.

Sorin Campeanu, presedintele Consiliului rectorilor din Romania: ''Avem nevoie de tehnicieni care sa stie sa lucreze cu o combina, de gradinari, nu doar de peisagisti.''

Si la Universitatea Dimitrie Cantemir vor fi infiintate sectii postliceale cu specializari in turism, finante, contabilitate, pedagogie, limbi straine, comunicare si relatii publice.

''E important sa le dam o sansa celor care nu au trecut bacalaureatul'', spune Corina Dumitrescu, rectorul universitatii.

Si pentru ca se pune accent pe formarea profesionala, fiecare cursant va participa la peste 1.000 de ore de practica pe an.

Colegiile vor avea o durata de la 1 la 3 ani in functie de specializare. Dupa primul an insa, candidatii care vor trece bacalaureatul vor putea sustine anumite examene de diferente la materiile care nu au fost aprofundate in scoala postliceala, pentru a fi admisi direct in anul 2 de facultate.

Cine ia bacul devine automat student, cine nu se va specializa pe o meserie. Pentru anul scolar 2014-2015, au fost alocate 26.000 de locuri.

In prezent, reteaua de invatamant postliceala cuprinde 62 de unitati care ofera calificari in meseriile de asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, cameraman, fotoreporter, operator sunet, tehnician silvic, tehnician in industria cimentului si diriginte de oficiu postal.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO