Facultatea, o super oferta. Universitatile particulare dau "doua la pret de una", in fuga nebuna dupa elevi cu diploma de BAC
Platiti o facultate si o primiti pe a doua gratis. Cu asemenea oferte incearca universitatile particulare sa atraga putinii absolventi de liceu care au luat bacalaureatul si nu s-au inscris inca la o facultate de stat.
Altfel, invatamantul superior trece printr-o situatie grea, dupa 4 ani in care examenul de BAC supravegheat video a injumatatit numarul celor eligibili pentru o facultate.
Oferta cu una platita si una gratis este a Universitatii Hyperion din Bucuresti. Amatorii pot alege astfel cursurile uneia dintre cele 6 facultati, in limita locurilor disponibile. Pana acum, 10% dintre tinerii care s-au inscris s-au aratat interesati de oferta. Printre ei si Alexandra, viitoare studenta la stiinte economice.
"Ce facultate te-ar mai tenta?
- Arte. Cred ca am o pasiune si pentru asta."
Tinerii economisesc astfel intre 2.000 si 6.000 de lei pe an. Si alte universitati le ofera reduceri tinerilor care aleg sa urmeze doua facultati. Insa, nu de 100%. La Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, taxa anuala de scolarizare este mai mica cu 15%.
Asta inseamna o reducere de pana la 500 de lei. Nu toti tinerii sunt insa interesati de atat de multa carte. Conducerea Universitatii Spiru Haret are o alta strategie de a-i atrage pe proaspat absolventi. Ofera aproape 5.000 de burse viitorilor studenti care aleg sa participe la cursurile de calificare pe care universitatea le organizeaza. Tinerii vor primi intre 150 si 2250 de lei.
Sunt bani europeni, acordati, atentie o singura data, celor care aleg domenii precum comert, resurse umane, economie.
Nimeni n-ar fi visat la astfel de oferte acum 5 ani. Criza de absolventi si-a spus insa cuvintul si s-a accentuat din 2011 pina azi, odata cu introducerea supravegherii video la bacalaureat.
In ultimii patru ani, s-a injumatatit numarul celor care ar fi putut deveni studenti. Iar invatamintul universitar particular trebuie sa se multumeasca doar cu absolventii care nu intra la stat, in conditiile in care unele universitati de stat au renuntat la admitere, ca sa poata primi cit mai multi studenti.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, facultati, contestatii, admitere, examene,
Dată publicare:
25-07-2014 19:09