O femeie și-a sărbătorit ziua la un Centru de Transfuzie Sanguină, cu 100 de invitați

Ultima actualizare: 23-12-2019 10:04

O femeie din Iaşi a decis să îşi sărbătorească ziua de naştere într-un mod altruist. A trimis 100 de invitaţii prietenilor apropiaţi, însă nu la club sau restaurant, ci la Centrul de Transfuzii Sanguine. 

Ea şi-a rugat amicii ca în loc de cadou, să doneze sânge şi, în schimb, ea le-a oferit câte un dar...

Andreea a împlinit 36 de ani și și-a dorit enorm ca ziua ei de naștere să fie o șansă la viață pentru alții. A inițiat proiectul "DonatOM" pentru a ajuta Centrul de Trasfuzii Sanguine Iași.

Andreea Marcu, inițiatoarea proiectului DonatOm: "În ultima perioada, din păcate, au pierit mulți oameni din jurul meu și era mare nevoie de sânge. Am încercat să-i mobilizez pe oameni să vină la centru, să doneze sânge și să înțeleagă mai mult despre ce înseamnă tot procesul de donare."

La prima oră a dimineții au început să vină invitații. Unul dintre ei este Adrian, un tânăr de 26 de ani, care recunoaște că a mai donat o singură dată: ”Am venit mai mult pentru Andreea, pentru că e ziua ei de naștere. E un mijloc prin care poți să ajuți și alți oameni. Putem să rupem două ore din viață să venim să donăm."

Donator: "Eu având 3 copii nu puteam să stau deoparte, trebuie să le dau lor exemplu. Nu știu dacă puteam să-I fac un cadou mai frumos decât acesta și până la urmă îmi fac un cadou și mie."

Donator: "Dacă oferim fericire celorlalți și noi ne bucurăm."

În total, Andreea a invitat 100 de prieteni să doneze și spune că va continuă să facă astfel de proiecte.

Mai mulți studenți de la Facultatea de Medicină au demarat și ei o campanie numită "Donează sânge, fii erou", pentru a încuraja oamenii să treacă pe la centru.

Lavinia Scripcaru, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași: "Există în fiecare zi nevoie de sânge. Media zilnică este în jur de 50 de donatori. Bineînțeles că luna decembrie a fost o luna plină. Dar acest stoc se termină, nevoia zilnică ar fi cam de 80-100 de persoane care efectiv să doneze."

Ioana Lipan, coordonator proiect ”Donează Sânge, fii erou": "În România deficitul de sânge este foarte mare și când sunt accidente sau din alte cauze, este nevoie masivă de transfuzie de sânge. Stocurile centrelor sunt limitate și de aceea încurajăm cât mai multe persoane să doneze în fiecare zi."

Proiectul "Donează sânge, fii erou", se desfășoară în 11 centre în țară, în decembrie și aprilie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO