Medicamentele ieftine dispar de pe lista compensatelor, la fiecare trei luni. Cat platesc bolnavii

01-10-2012 19:43


Bolnavii cu retete compensate au nevoie de mai multi bani. Din trei in trei luni, ei platesc mai mult pentru ca medicamentele ieftine dispar de pe lista, iar cele ramase, mult mai scumpe, incarca nota.

O data la trei luni lista medicamentelor autorizate in Romania se modifica pentru ca unii producatori renunta sa mai autorizaza pe piata noastra anumite produse.

Este vorba de medicamente pentru care bolnavii plateau mai putin cu 50 si chiar cu 90 %. Sunt pastile de inima, antireumatice, antinflamatoare, dar si antibiotice.

De la 1 octombrie s-au scos 162 de produse, dar s-au introdus alte 159. Majoritatea, sustin cei de la Casa de Asigurari, au echivalent terapeutic, insa in farmacii multe nu se gasesc pentru ca nu au mai fost importate.

Iar acolo unde exista un produs similar, dupa compensare, contributia suplimentara a pacientului creste de la cativa lei la 100 de lei.

Deja si pacientii spun ca au simtit majorari la plata retetei.

De exemplu, in cazul unui tratament pentru glaucom luna trecuta pacientii beneficiau de gratuitate. Acum insa, trebuie sa plateasca 23 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO