Sistemul a costat 14 milioane euro. Si totusi, doar 6% din retetele eliberate lunar sunt electronice
La o luna de cand medicii au posibitatea sa prescrie retete electronice pentru medicamente compensate si gratuite, numarul documentelor emise on-line este de sub 6%. Asta pentru ca in unele localitati cabinetele nu au internet.
Doamna Relica, medic de familie in localitatea Ciugud, din Alba, a reusit o performanta. N-a dat nicio retea electronica vreunui pacient din cei peste 1100 pe care ii are. Si este sincera: "Imi este mult mai usor cu sistemul vechi"
Cu o asemenea atitudine, si farmacistii se plictisesc. La dispensarele paraginite din Dolj cadrele medicale spun ca reteta on-line e "tichie de margaritar".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se misca greu lucrurile si la Braila. Intr-o luna, doar 1200 de documente au fost emise electronic si numai jumatate au fost eliberate de farmacii.
''E o perioada de adaptare, in care medicul de familie se obisnuieste si se adapteaza cu sistemul informatic", sustin farmacistii.
La coada clasamentului se numara judetele Sibiu, Salaj, Alba, Braila, iar la polul opus judetele Teleorman, Prahova, Iasi, Brasov si municipiul Bucuresti. Asa ca reprezentantii de la CNAS recunosc ca sistemul care a costat 11 milioane de euro nu merge chiar ca pe roate.
In concluzie situatia arata asa: din cele 3-4 milioane de retete prescrise lunar pacientilor romani, sub 6% au fost prescriptii electronice. Adica din 100 documente, 6 au fost accesate electronic in farmacii. De voie, de nevoie toti doctorii vor fi obligati ca din ianuarie 2013 sa foloseasca sistemul.