Amenzi de 11 miliarde dolari in 3 ani pentru gigantii farmaceutici. Cu ce erori au fost prinsi
In ultimii 3 ani, producatorii giganti de medicamente au strans amenzi de peste 11 miliarde de dolari pentru ca au ascuns informatii sau au exagerat in promovarea propriilor medicamente.
Conform ziarului britanic The Independent, 26 de companii, incluzandu pe lista 8 dintre cele mai mari 10 jucatori de pe piata producatorile de medicamente din lume, au fost descoperite ca se comporta necinstit cu clientii sai.
"Scara erorilor, pentru prima data dezvaluita, a slabit increderea publica dar si profesionala asupra industriei.", scrie Independent, care citeaza New England Journal of Medicine.
Efectele acestor amenzi record de 11 miliarde de dolari "nu au niciun efect si nu vor schimba comportamentul din industrie", sustin avocatii britanici.
Cea mai mare amenda de pana acum a fost incasata de GlaxoSmith-Kline (GSK) din Marea Britanie, care a trebuit sa plateasca 3 miliarde de dolari. Si nu este singurul exemplu de acest fel. Compania Novartis a fost amendata cu 420 de milioane de dolari, in timp ce Pfizer a fost obligata sa plateasca din 2009 si pana astazi 2.3 miliarde de dolari. In total, cele 26 de companii, o parte din ele cu activitate si in Romania, au adunat amenzi de 11 miliarde de dolari.
"Acesta este costul afacerilor", a declarata pentru Independent Kevin Outterson, un avocat de la Universitatea din Boston, care sustine ca amenzile sunt prea mici fata de castigurile pe care companiile le au anual.
Spre exemplu, amenda record de 3 miliarde de dolari asupra GSK a insemna 10.8% din castigurile incasate anul trecut, pentru ca amenda de 1.5 miliarde de dolari pentru Abbott Laboratories, pentru promovarea falsa a eficientei medicamentului Depakote, sa reprezinte 12% din castiguri.
GSK a ascuns informatii despre cel mai bine vandut medicament al sau, contra diabetului, Avandia, "insa amenda ar putea foarte simplu sa fie perceputa ca o cheltuiala anuala, fara sa schimbe in vreun fel sistemul."
In raspuns, Andrew Witty, directorul executiv de la GSK, spune ca amenda "a rezolvat probleme dificile", iar de atunci a existat "o schimbare fundamentala a procedurilor".