Copia "Giulgiului din Torino", cu urme asemanatoare ranilor lui Iisus, este in Romania: "Cred ca a fost vocea lui Dumnezeu"
O copie a celebrului "Giulgiu din Torino" a ajuns in Romania si a fost expusa la Episcopia din Iasi. Panza a fost donata de un diacon german si se remarca, fata de celelalte existente, prin evidentierea amprentelor.
Credinciosii spun ca se observa, imprimate pe material, forma unui trup si urme ale unor rani asemenea celor suferite de Iisus cand a fost rastignit.
Diaconul Joachim Huneke: "Cred ca a fost vocea lui Dumnezeu care mi-a sugerat ca este posbil ca altii sa aiba mai multa nevoie de ceva ce ai tu."
In urma cu 20 de ani, diaconul german a primit in dar, din partea Vaticanului, copia vestitului giulgiu din Torino. Sambata seara, panza a fost expusa la Episcopia din Iasi, in prezenta mai multor prelati, dar si a catorva sute de credinciosi.
Cornel Cadar, preot al Episcopiei Catolice din Iasi: "Pentru credinciosi este o buna pregatire pentru sarbatoarea Invierii Domnului, in Saptamana Patimilor, pentru ca aceasta panza aminteste de ranile lui Isus ce se pot vedea pe aceasta copie."
Giulgiul original apartine in prezent Vaticanului si este pastrat in catedrala Sf Ioan Botezatorul din Torino, unde a fost adus in 1578. "Eu ca suflet as zice ca e adevarat, exista posibilitatea sa fie adevarata, inconjurand un corp cu o panza au ramas niste urma in atatia ani, urmele astea sunt de sange de corp." - spune un credincios.
Panza care a ajuns la Iasi - una dintre cele opt existente in lume - va ramane in catedrala pana in ziua Rusaliilor. Apoi va fi expusa intr-o incapere de la subsol.
De-a lungul timpului, in jurul Giulgiului au aparut numeroase controverse, dupa ce unii oamenii de stiinta au stabilit ca si originalul expus la Torino ar fi un fals. Biserica Catolica nu s-a pronuntat niciodata in mod oficial asupra autenticitatii Giulgiului. In 1998, cu acordul Vaticanului, o portiune din panza a fost decupata si supusa testarii. Rezultatele a trei laboratoarele ale unor institutii academice au aratat ca tesatura dateaza din secolele 13-14.
Autenticitatea nedovedita nu ii opreste insa pe credinciosi sa se roage la el. Inclusiv Papa Benedict al 16-lea a inghenunchiat si s-a rugat, in 2010, in fata Giulgiului pe care l-a numit "O icoana pictata cu sange".