Datarea cu carbon a Giulgiului din Torino este gresita. Ce au descoperit cercetatorii italieni
Giulgiul din Torino este cat de poate de autentic. Asta sustine un grup de oameni de stiinta din Italia, care au datat din nou, cu ajutorul unor tehnologii de ultima ora, legendara panza in care ar fi fost inmormantat Iisus.
Expertii italieni de la Universitatea din Padova au folosit tehnologii infrarosu si un tip de analiza a panzei de ultima generatie ca sa dateze cat mai exact Giulgiul din Torino, lung de aproximativ 4,26 de metri. Dupa mai multe teste, cercetatorii au stabilit ca aceasta ar fi putut fi folosita in cadrul inmormantarii lui Iisus Hristos.
Omul de stiinta Giulio Fanti, cel care a coordonat testele, si jurnalistul Saverio Gaeta au publicat o carte - "Misterul Giulgiului" - in care au detaliat concluziile cercetarii, scrie The Sun.
Cei doi sustin ca anterioara datare cu carbon - care stabilea ca Giulgiul este un fals fabricat aproximativ intre anii 1260 - 1390 - este gresita. Potrivit lui Fanti datarea corecta a panzei este 300 i.H - 400 d.H.
Originile Giulgiului din Torino, care ar avea chipul Mantuitorului imprimat pe el, a fost dintodeauna un motiv de controversa printre oamenii de stiinta si credinciosi.
Giulgiul este pastrat la Catedrala din Torino, intr-o zona cu temperatura controlata, unde atrage anual mii de vizitatori.