Un deputat liberal declara razboi unei buruieni care creste peste tot in Romania. Cat de periculoasa este planta

02-09-2016 17:52

Un deputat liberal declara razboi ambroziei si chiar a scris un proiect de lege prin care vrea sa ii amendeze drastic pe cei care nu taie de pe proprietatile lor aceasta buruiana.

De la un an la altul, tot mai multi romani ajung la medic spre finalul verii cu alergii severe din cauza polenului de ambrozie. Netratate la timp pot provoca astm.

Nu exista oras in Romania in care ambrozia sa nu se rasfete in voie, mai ales in aceasta perioada a anului. Iubitoare de bioxid de carbon, asa-numita "iarba de paragina" provoaca insa multe alergii, unele extrem de severe.

Este si motivul pentru care expertii Comisiei Europene au declarat ambrozia "specie periculoasa pentru sanatate" si au pus-o pe o lista neagra.

Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Noi suntem fruntasi in Europa in ceea ce priveste numarul de polinoze sau alergii din acestea sezoniere. In general, dau forme moderate, severe de alergie. Se combina si cu aparitia acceselor de astm, daca nu le acordam atentia cuvenita si nu le tratam"

Mii de oameni s-au prezentat deja la medic cu aceleasi simptome. "Nas infundat, stranut excesiv, ochi iritati. Deja este un cosmar vara si nu mai este o placere de a merge in natura."

Asistenta medicala: "Tratamentul acut consta in anti-histaminice pe cale orala, picaturi de ochi si sprayuri nazale..."

Vigilent, deputatul liberal Ionut Stroe a scris si o lege anti-ambrozie, prin vrea sa ii oblige pe proprietarii terenurilor pe care creste aceasta planta sa o coseasca, sa o smulga din radacina sau sa o erbicideze.

Ionut Stroe, deputat PNL: "Legea impune efectuarea acestor lucrari cel putin o data pe an si isi doreste a fi o metoda de prevetie foarte eficienta"

Cei care se vor opune risca amenzi usturatoare, nivelul acestora urmand a fi stabilit de Parlament. Ionut Stroe sustine ca s-a inspirat din legislatia europeana si a dat exemplu unor state precum Germania, Franta sau Ungaria.

Pana sa scapam de buruiana, medicii va sfatuiesc sa mergeti la un control daca stranutati frecvent si daca va mananca nasul sau ochii. Cat despre ambrozie, trebuie sa stiti ca o singura planta ajunsa la maturitate poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte.

Tags: ambrozie, alergie, astm,


VIDEO PROTVPLUS.RO