O ancheta "Romania, te iubesc!" ar putea schimba viata miilor de persoane cu dizabilitati din Romania. In ce conditii traiesc
25 de mii de copii si tineri cu dizabilitati inchisi in institutiile statului, majoritatea fara acces la tratament sau minime conditii de viata, isi traiesc dramele fara sa-i stie nimeni.
Autoritatile care le decid soarta nu fac nimic pentru ei. Controalele sunt inexistente, iar cei care pot sa comunice n-au cui sa se planga. Prezentarea acestor realitati - intr-o ancheta la Romania, te iubesc - a determinat autoritatile sa initieze o lege care sa permita controale neanuntate in aceste centre.
Eli a ajuns in grija statului pe cand avea doar 6 saptamani. Si-a trait cu frica toata copilaria. In loc sa fie iubita si ingrijita, a fost batuta, injectata cu somnifere si tinuta zile intregi in pivnita institutiei.
Moldovan Elisabeta: Bataia era la ordinea zilei, cand faceam o boacana ne baga in beci, ne tundea la chelie si injectate.
Reporter: Cu ce ai fost injectata?
Moldovan Elisabeta: Cu blegomazim, ii zicea, si levo. Erau din astea ca sa dormi.
In Romania sunt 717 institutii denumite pompos Centre de Recuperare si Reabilitare sau de Ingrijire si Asistenta a persoanelor cu handicap in care sunt tinuti 25 de mii de copii si adulti. Conditiile inumane in care traiesc cei mai multi dintre ei au fost prezentate intr-o editie a emisiunii, Romania, te iubesc. Paula Herlo a reusit sa intre in 9 asemenea locuri si sa le arate autoritatilor o realitate greu de imaginat.
In realitate, angajatii Ministerului Muncii vor sa evite subiectul. Nimeni n-are voie sa intre in centre fara stiinta autoritatilor. Iar voluntarii de la fundatia Centrul de Resurse Juridice vor sa schimbe aceasta regula.
"Aceste vizite sunt foarte rare si din pacate anuntate. Nu exista in niciuna dintre locatiile vizitate mijloace de recuperare si terapie, modul in care traiesc aceste persoane este inuman", a spus Georgiana Pascu, manager de program Centrul de Resurse Juridice.
Marea problema a sistemului o constituie lipsa de ingrijire. Oamenii trebuie scosi din lagare, cei cu sanse ajutati sa se recupereze, iar restul trebuie sa primeasca asistenta medicala permanenta. O conditie impusa Romaniei de ONU in 2010 si ignorata pana acum.