Centrele in care bunicii se simt ca la pensiune fara ca familia sa scoata vreun ban din buzunar. Primariile acopera costurile
Cei care au in grija persoane in varsta cu venituri mici sau cu dizabilitati au acum posibilitatea sa le lase in grija unor institutii specializate, 3 luni pe an.
Au aparut si la noi cateva centre aflate in subordinea primariilor care se ocupa, gratuit, de astfel de cazuri. Bunicii sunt ingrijiti, consiliati, dusi la terapie sau implicati in diverse activitati. In tot acest timp, familia isi poate rezolva alte probleme.
"Parca aici nu ma mai doare, parca nu mai simt chiar asa. Esti ca la pensiune aici", spune o doamna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doamna are nevoie de supraveghere permanenta. Fiica si ginerele i-au stat alaturi zi si noapte. Acum, dupa multa vreme, oamenii isi pot lua o pauza ca sa isi rezolve treburile. Centrele, sustinute financiar de primarii si aflate in subordinea Directiilor de Asistenta Sociala, ofera servicii gratuite pentru cei cu pensii mici.
Liana Vieru, fiica femeii: "Ne-am gandit sa o aducem pentru ca avem nevoie de un timp relaxare, si nu numai noi, ci si ea, e linistita si multumita."
La Brasov, centrul "Respiro" este finantat in intregime de municipalitate, iar la internare au prioritate localnicii. Persoanele cu handicap grav si batranii cu venituri mai mici de 426 de lei nu platesc nimic timp de o luna. Cei care doresc sa ramana mai mult timp, ori nu indeplinesc conditiile initiale de internare platesc 50 de lei pe zi.
Viorel Ionita, beneficiar: "Dar ce mancare buna e aici, le-am spus la telefon nu-mi aduceti nici un fel de mancare, aici e tot ce ai nevoie, nu ne trebuie mai mult."
Cristina Gainariu, sefa Centrului "Respiro" Brasov: "Li se asigura masa, cazare, terapii, masaj, bazin, consiliere psihologica, activitati si de petrecere a timpului liber."
Si la Braila exista un astfel de loc destinat insa copiilor cu dizabilitati. Parintii ii pot lasa peste zi. Cei mici primesc si masa de pranz.
Veronica Petrescu, parinte: "Avem sprijin necesar pentru a putea sa facem si noi treburile noastre si ei se descurca aici pentru ca au anumite jocuri care le fac aici, dupa gimnastica."
Georgiana Radulescu, parinte: "Venim pentru ca este si gratuit, medicamentele sunt foarte scumpe si suntem multumiti de serviciile de aici."
Si alte primarii din tara vor sa infiinteze astfel de centre si au facut proiecte pentru a obtine finantari.