Nuntile filmate cu drona, tot mai populare printre romani. Cat sunt dispusi sa plateasca pentru cadre spectaculoase
Romanii sunt fanii dronelor, mai ales cand trebuie sa-si filmeze nuntile. Cei care detin asemenea aparate zburatoare spun ca au liste de asteptare iar clientii sunt de acord sa dea cateva sute de euro pentru o zi de filmare.
Dronele mari care se pot ridica la mare inaltime sunt folosite si in productia cinematografica sau la filmarea spoturilor publicitare.
Sorin isi verifica drona. Are nunti pana in octombrie si trebuie sa fie sigur ca aceasta nu il va lasa la greu.
Sorin Latia, proprietar de drone: "Oamenii vor ca nunta lor sa fie spectaculoasa si cu ajutorul dronei putem lua cadre precum intrarea sau iesirea mirilor din biserica, intrarea la receptie. Unde pot fi corturi spectaculoase cu aranjamente si pot lua cadre de sus."
Sorin are atat de multe solicitari, incat se gandeste sa-si angajeze oameni ca sa reuseasca sa filmeze toate nuntile. O filmare de o zi poate ajunge la 350 de euro.
Drona lui Sorin este una semiprofesionista. Dar exista si drone mult mai mari, adevarata platforme zburatoare. In acest atelier de drone gasim cateva care costa in total peste 100.000 de euro.
Aceasta drona este una dintre cele mai puternice din Romania, cu o capacitate de peste 20 de kilograme si o viteza maxima limitata la 70 de kilometri pe ora. Este adevarat, daca nu ar fi fost limitata, viteza ajungea la peste 120 de kilometri pe ora. Drona poate atinge o inaltime de peste 2000 de metri.
Cel care o piloteaza nu filmeaza nunti. In schimb, este solicitat la spoturi si filme.
Dan Stroe, pilot si designer de drone: "Cel mai cunoscut cu care am tras pana acum a fost Jean-Claude Van Damme pentru un spot la un produs care se vinde in afara tarii. Am filmat in Romania, la Balea Lac, pe un vant de 50 km cu rafale poate mai puternice."
Dronele pot fi folosite in topografie, dar si in agricultura pentru observatia culturilor.
Legislatia dronelor urmeaza sa fie definitivata pana in 2016. Totusi, aparatele de zbor de sub 150 de kilograme au nevoie de certificatul de identificare si avizul MApN pentru filmari aeriene, plus o aprobare pentru zona urbana de zbor emisa de MApN si ROMATSA.