Mai multe drone, mai multe sanse de accident. Cele mai extravagante modele, prezentate la targul din Japonia
Dronele se raspandesc tot mai mult, asa ca nu e de mirare ca au aparut chiar si targuri de profil. Cea mai mare expozitie din lume s-a deschis in Japonia.
Fel si fel de aparate pot fi gasite acolo, de la cele de recunoastere in zonele lovite de dezastru, si pana la cele de agrement. In lipsa reglementarilor insa, inmultirea dronelor sporeste si riscul de accidente.
Phantom 4 este o drona pe drept cuvant inteligenta. Se opreste singura cand intalneste un obstacol in cale, pentru a evita un posibil accident. Se descurca chiar si in absenta GPS-ului, pentru ca este echipata cu o multime de senzori si camere video care detecteaza pericolul.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Tomoko Kakino, director de vanzari: "Incercam sa le dam asigurari clientilor ca dronele noastre sunt sigure si n-au de ce sa-si faca griji cand le ridica in aer."
Iata si o drona "caraus", care poate transporta cabluri la distanta, zburand deasupra terenului accidentat.
Ca la orice salon de profil, expozitia celor mai moderne drone arata tendintele pentru 2016.
Tomoko Kakino, director de vanzari: "Cred ca urmatoarea etapa de dezvoltare in industria noastra se va concentra pe aplicatiile pentru drone, care pot crea noi modele de afaceri si noi modalitati prin care sa includem aceste aparate in vietile noastre."
O companie nipona a dezvoltat un sistem de securitate pentru drone. Un radar miniatural monitorizeaza o zona predefinita, pe o raza de 100 de metri. Odata ce un obiect zburator este detectat, sistemul directioneaza o camera video intr-acolo, iar microfonul atasat si senzorii confirma daca se apropie sau nu o drona.
Dar, e nevoie de reguli.
Tadashi Kajitani, director de marketing: "Avem nevoie de un sistem de detectare capabil sa faca diferenta intre dronele autorizate si cele nedorite."
Recent, paralamentul nipon a adoptat o lege care sa reglementeze folosirea dronelor.
Riscul de securitate ii preocupa si pe responsabilii americani. Intre septembrie 2014 si decembrie 2015, numai in Statele Unite s-au inregistrat aproape o mie de incidente implicand drone. De mute ori, cei care le manevrau nu aveau nici cele mai elementare notiuni despre siguranta zborului.