Numarul patronilor prinsi ca angajeaza la negru a crescut cu peste 30%
Lupta pentru supravietuire nu mai tine cont de lege. Ca sa reziste pe piata, tot mai multe companii prefera sa lucreze la negru, evitand astfel taxele si impozitele.
Grav este ca numarul patronilor prinsi ca-si platesc angajatii fara forme legale a crescut cu peste 30%.
Si, din pacate, acest fenomen capata amploare. Chiar patronatele recunosc ca exista judete unde peste jumatate dintre lucratori sunt angajati la negru.
Iar tendinta din ultimul an fost ca patronii sa dea afara oamenii doar pe hartie si sa ii reangajeze ilegal. Avantajul era ca firma nu mai platea contributii la stat pentru angajat. Iar oamenii acceptau, pentru ca primeau pe langa salariu si un ajutor de somaj, figurand in acte fara un loc de munca.
Cei care accepta aceasta formula nu sunt deloc protejati de lege. In cazul unui accident, sa spunem, nimeni nu raspunde de el.
Tot in categoria ilegalitatilor facute de angajatori in ultimii doi ani, intra si disponibilizarile colective mascate. Adica, desi dadeau afara mai mult de 30 de oameni, faceau asta treptat, cate zece intr-o luna, cinci in urmatoarea si tot asa.
Astfel, cei concediati isi pierdeau dreptul la niste lefuri compensatorii, iar sefii nu mai erau obligati sa le ofere in schimb alte posturi in cadrul companiei.
Pe de alta parte, patronii sustin ca autoritatile daca ar vrea ar putea impiedica toate aceste lucruri necurate. O solutie ceruta atat de sindicate cat si de patronate este scutirea sefilor de companii de la plata impozitelor si CAS-ului pentru romanii trimisi in somaj tehnic.
O masura care se va discuta cel mai probabil miercuri, in sedinta de Guvern.