Angajatorii sunt obligati sa inregistreze mai repede contractele de munca
Executivul a hotarat, la solicitarea Comisiei Europene, ca firmele sa fie obligate sa inregistreze contractele de munca mai rapid, cu o zi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 zile de la angajare, ca in prezent, sustin surse citate de Mediafax.
In plus, Guvernul a decis ca firmele sa fie obligate sa anunte incetarea contractului individual de munca chiar la data incetarii relatiilor de serviciu. Pe langa transmiterea registrului de evident a salariatilor in format electronic la Inspectoratul Teritorial de Munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat, firmele trebuie sa faca aceeasi "operatiune" cu fiecare angajat nou.
Ce amenzi risca cei care nu respecta aceasta prevedere?
Angajatorii care nu respecta termenul de inregistrare a contractului de munca vor fi amendati cu 1.500 lei pentru fiecare contract individual neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei.
Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate va fi aplicata o amenda cuprinsa intre 3.500 lei si 5.000 lei.
Prevederea care permite in prezent angajatorului sa achite pe loc sau in termen de cel mult 48 ore de la data incheierii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii va fi abrogata.
Nu au obligatia de a infiinta un registru misiunile diplomatice din Romania, respectiv ambasadele, reprezentantele, consulatele generale si consulatele oficiale.
Mai multe amanunte, pe www.mediafax.ro