Nu s-a renuntat la cartoful romanesc. Agricultorii, dispusi sa investeasca

11-05-2011 18:37


Dupa ce, in urma cu o saptamana, cultivatorii amenintau ca nu mai merita sa semene cartofi, brusc au revenit la ganduri productive. Agricultorii s-au pus pe treaba, dupa ce au inteles ca marfa lor e rara si de trei ori mai scumpa ca anul trecut.

Din pacate, expertii spun ca ai nostri n-au nicio strategie, asa ca pot rata si urmatoarea recolta. Si totusi agricultorii ar renunta la cartofi si nu prea. Putregaiul din primavara, samanta proasta din import si lipsa subventiilor i-au facut pe unii sa cedeze. Ca sa intelegeti, un fermier cheltuia aproximativ 70 de bani sa produca un kilogram de cartofi si il vindea tot cu atat.

In primele luni ale lui 2011, cartofii s-au scumpit de trei ori. Cei adusi de la bulgari, unguri sau nemti intra in granita cu un pret mediu de 70 de bani pe kilogram si se vand cu 3,5 lei in hipermarket.

Atatati si tentati de pretul tot mai ridicat de pe piata, agricultorii nostri s-au gandit sa speculeze momentul.

Dar cum o constanta in strategii si decizii nu exista la minister, agricultorii invata sa se descurce singuri. Zeci de gospodari din Covasna, Brasov, dar si din sudul tarii au semnat contracte cu investitori straini ca sa-si poata cumpara samanta de calitate si sa sa-si intretina culturile.

Cititi si:

Iri si memoriul de 100 de pagini. Cum il poate ajuta Boc

Probabil cel mai curajos soldat.Danseaza pe tanc,rachetele trec pe langa el

VIDEO PROTVPLUS.RO