Nu mai cultivăm ceapă din cauza costurilor mari, Ucraina ne-o vinde la o treime din preț. Câtă ceapă consumă un român
Deși punem ceapă în tot ce mâncăm, mai puțin în prăjituri, fermierii noștri sădesc tot mai puțină în grădină. Se plâng de costurile mari pe care le implică această cultură, de lipsa subvențiilor și a spațiilor de depozitare.
Așa că am ajuns să importăm ceapă de peste 43 milioane de euro, iar cel mai nou furnizor este Ucraina, țară aflată în război și care-și vinde marfa la o treime din cât costă la noi.
”Că vorbim de tocănițe, platouri cu specialități tradiționale, salate ori ciorbe cu afumătură (dă cu pumnul în ceapă- n.red.) toate trebuie mâncate cu o ceapă românească spartă cu pumnul".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar și supa franțuzească de ceapă ori dulceața făcută din aceiași bulbi sunt tot mai apreciate de gurmanzi. Așa se face că într-un restaurant de dimensiuni medii se foloseste o jumătate de tonă de ceapă pe lună.
Ana Maria Suciu, reprezentant restaurant: ”Merge de minune cu jumerile și slăninuța noastră afumată”.
”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare”
Mâncăm, fiecare, în jur de un kilogram și jumătate de ceapă pe lună, spun datele Institutului Național de Statistică, dar numai jumătate este autohtonă. Fermierii români cultivă tot mai puțină.
Elisabeta Androne, din județul Alba, a rămas cu o zecime din producția de altădată.
Elisabeta Androne, producător Vințu de Jos: ”Înainte cultivam pe 5.000 de metri pătrați și făceam câteva tone de ceapă, aveam și desfacere".
Și alții s-au reorientat spre legume mai profitabile.
Radu Bordean, producător: ”Ceapa nu stă de la un an la altul, că se strică, nu este un depozit, nu este nimic să o păstrezi la o temperatură cât de cât constantă”.
Loredana Adam, producător de ceapă: ”Am încercat să producem doar pentru localnici".
Nicu Spineanu, consilier Direcția Agricolă Alba: ”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare, care ar fi foarte utile și costurile foarte mari cu producția".
Importurile aproape s-au dublat în doar trei ani
Ceapa roșie, care se mai cultivă doar în anumite locuri din țară, a ajuns să coste 9 lei kilogramul. Luăm, în schimb, marfă din alte țări.
Nicolae David, comerciant: ”Vine din Olanda, vine din Turcia, vine din Italia".
Importurile au crescut de la un an la altul și au ajuns să valoreze, anul trecut, 43 de milioane de euro.
Import ceapă în stare proaspătă sau refrigerată
2023 (ianuarie-octombrie) 43 milioane de euro
2022 29 milioane de euro
2021 26 milioane de euro
2020 25 milioane de euro
Sursă: INS
Furnizorul tradițional este Republica Moldova, dar cum acolo stocurile au scăzut, am început să aducem ceapă din Ucraina.
Fermierii din țara aflată în război își vând producția cu un 1,5 lei kilogramul.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, fermieri, costuri, importuri, ceapa,
Dată publicare:
02-02-2024 19:38